• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jan Björklund (L). Foto: TT

Wallström får kritik för Marocko

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström får kritik av Liberalerna för beslutet om Marocko och Västsahara.

– Wallström har två olika måttstockar, säger partiledaren Jan Björklund (L).

EU-domstolen har upphävt handelsavtalet med Marocko för att det inkluderar det ockuperade Västsahara. EU-länderna har bestämt sig för att överklaga domen, något som Sverige stödjer.

– Det är ett ytterst märkligt beslut. Man tar en stenhård konfrontation med Israel för ockupationen av Västbanken men backar undan från en konflikt med Marocko när det gäller Västsahara, trots att situationen är likartad, säger Björklund.

– Det kan bara förklaras av att regeringen nu gör allt för att få röster från ett 20-tal arabstater inför valet till säkerhetsrådet, säger han.

TT: Alla andra EU-stater går ju på samma linje.

– Jo, men Sverige har ju uppfattning att Västsahara ska betraktas som ett ockuperat territorium. Det är hyckleri att man å ena sidan konfronterar Israel men för en likartad situation med Marocko backar undan. Margot Wallström har helt olika måttstockar när det gäller Israel och arabstaterna, säger Björklund.

TT: Margot Wallström säger att man vill ha ett prejudikat från högre instans.

– Det är ju en jättekonstig bortförklaring. Om man vinner i första instans, varför överklagar man då? säger Jan Björklund (L).

Ockuperat territorium

Marocko ockuperar sedan 1975 två tredjedelar av Västsahara.

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att erkänna Västsahara.

Frågan är för närvarande ”under beredning” på utrikesdepartementet.

Ett handelsavtal är slutet mellan Marocko och EU, men det upphävdes nyligen i första instans i EU-domstolen.

EU-kommissionen och EU-länderna har beslutat att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.