WHO Europa: Överväg att stänga skolor tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

WHO Europa kommer att samla de 53 länderna i WHO:s Europaregion för att diskutera situationen i skolan då höstterminerna drar igång.

– Överväg att stänga skolor tillfälligt i områden där smittspridningen är hög, säger WHO:s Europachef Hans Kluge under en presskonferens.

I samband med coronapandemin stängde skolor på flera håll runtom i Europa under våren. Under de senaste två månaderna har antalet smittade i Europa ökat igen, något som har skapat oro för hur det kommer gå med smittspridningen när höstterminen drar igång.

Hur skolan ska öppnas säkert var ett av de ämnen som hade störst fokus då WHO Europa höll en digital presskonferens under onsdagen.

”Snabbt lokalisera och isolera”

– Vi är oroliga. Men vi är även oroade över att en hel del människor blev åsidosatta då skolorna stängde, till exempel personer med särskilda behov, säger Hans Kluge.

– Nyckeln till att lösa det här är att ha en riskmedveten inställning. Man måste analysera hur läget ser ut i de olika områdena för att snabbt kunna lokalisera och isolera nya utbrott snabbt, som många länder i Europa har gjort.

De 53 länderna som ingår i WHO:s Europaregion kommer att samlas för att diskutera skolornas öppnande.

Skärpta rutiner

Skärpta rutiner för bland annat hygienen i skolan är en av de saker som kommer att diskuteras som lösningar, säger Hans Kluge.

I en del fall kan det vara aktuellt att stänga skolor, i områden där många är smittade, anser WHO:s Europachef.

– Överväg att stänga skolor tillfälligt i områden där smittspridningen är hög, säger Hans Kluge.

FHM: ”Upp till respektive skola”

Folkhälsomyndigheten står kvar vid sin bedömning att värdet av att barn får en skolgång är högre än att inte tillåta att barn går till skolan, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Man kan genomföra undervisning om det görs på ett säkert sätt, och där ser förutsättningarna väldigt olika ut för olika skolor. Men vi ser fortfarande att det finns förutsättningar för att genomföra undervisning, säger hon.

– Sedan är det upp till respektive skola och respektive huvudman för varje skola att ta enskilda beslut om vad som gäller hos dem, fortsätter Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.