WHO om coronaviruset: ”För tidigt att utlysa globalt nödläge”

Uppdaterad
Publicerad

I två dagars tid har Världshälsoorganisationen WHO suttit i krismöte angående det kinesiska coronaviruset. Under torsdagskvällen meddelade man dock att det ännu inte finns behov av att utlysa ett globalt folkhälsonödläge.

– Det här är en nödsituation i Kina, men det har ännu inte blivit ett globalt folkhälsonödläge. Men det kan fortfarande bli det, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesu under en presskonferens på torsdagskvällen.

WHO:s krispanel var inte enig i sitt beslut. Enligt Didier Houssin som ledde kriskommittén ”var det nästan 50-50”, rapporterar AP.

”Följer utbrottet varje minut”

Generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus var noga med att påpeka att Världshälsoorganisationen kommer att fortsätta bevaka virusets frammarsch.

– WHO följer utbrottet varje minut och varje dag. Jag tvekar inte att kalla till krismöte igen, sade han under presskonferensen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att WHO:s beslut är klokt.

– Det känns rimligt att man avvaktar, men håller god beredskap för att diskutera frågan igen, säger han.

PHEIC – Internationellt nödläge

Vid extraordinära hälsokriser kan WHO deklarera att det råder PHEIC, Public Health Emergency of International Concern, alltså ett ”internationellt hot mot människors hälsa”.

– Nu har Kina vidtagit väldigt omfattande åtgärder och man får väl se effekterna av dem. Om smittspridningen minskar eller kanske stannar upp så är alla nöjda och då behöver man inte gå vidare på WHO med att se om det är PHEIC, säger Anders Tegnell.

Inga reserestriktioner

WHO meddelade under torsdagens presskonferens att inga reserestriktioner skulle införas. Därmed är det ingen fara att resa till Asien menar Anders Tegnell.

– Asien finns det ingen anledning att vara fundersam över i det här läget. Ska man resa till Kina är det viktigt att man följer utvecklingen där, säger han.

Coronaviruset har hittills dödat minst 18 människor och omkring 630 har smittats, enligt Reuters.

Fakta: Deklaration av ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC)

Vid extraordinära händelser kan WHO deklarera ett ”internationellt hot mot människors hälsa” (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC). En deklaration innebär att WHO bedömer att det finns risk för internationell spridning av ett smittämne eller annat farligt ämne och att det finns behov av samordnade åtgärder. Deklarationen medför att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.