WHO: Marburgfebern värre än ebola

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av den dödliga margburgfebern i Angola är värre än ebola, hävdade FN i går och vädjade om pengar för att bekämpa febern som hittills dödat 180 människor.

-Marburg är en mycket allvarlig blödarfeber, till och med värre än ebola. Vi har haft flera utbrott av ebola i området men inget som tagit så många liv, sade Allarangar Yokouibd vid världshälsoorganisationen WHO.

De flesta offren för marburgfebern kommer från Uige i norra Angola, där epidemin startade. Omkring 200 fall har rapporterats sedan i oktober.

”Vår personal kan inte fastställa dödsorsaker hos döda eller samla in liken för att begrava dem på ett säkert sätt”, skrev WHO:s Marianne Hopp i en rapport i fredags kväll.

Rapporten, som finns på Internationella samfundet mot infektionssjukdomars hemsida, talar även om allmänhetens brist på förståelse för sjukdomen och om det urholkade förtroendet för sjukhusen. Detta eftersom dödligheten är mycket hög och patienterna sällan botas på sjukhus.

Kaotisk

Den ebolaliknande marburgfebern sprids med kroppsvätskor som blod, urin, svett, saliv och tårar. De flesta offren kommer från staden Uige i nordväst där epidemin startade. Pasi Penttinen, överläkare på Smittskyddsinstitutet i Stockholm och en av dem som följer utbrottet, beskriver läget som oroväckande.

-Situationen på plats i Uige är ganska kaotisk, säger han till TT.

-Den svåraste utmaningen är att hantera rädslan som människor har och att få sjukvården i landet att fungera på ett acceptabelt sätt.

Enligt Penttinen kan man räkna med att antalet insjuknade kommer att öka de närmaste veckorna. Det måste inte betyda att epidemin accelererar. Nu är närmare 60 utländska hjälparbetare på plats och en av deras viktigaste uppgifter är att spåra upp nya fall och rapportera dessa.

Nålar

Ovanligt många barn under fem år har insjuknat i marburgfeber, närmare två tredjedelar av fallen. En tänkbar orsak är att dessa har vaccinerats och då smittats via använda injektionsnålar som är vanliga på sjukhus med brist på utrustning. Tidiga rapporter från bland andra Läkare utan gränser skriver om sjukhus i bedrövligt skick utan vatten och el samt om överfulla bårhus.

-Det positiva är att de primära sjukhusen nu börjar komma i fungerande skick, de är rensade och har fått isoleringsenheter, säger Penttinen.

Mike Ryan, chef för WHO:s katastrofmobilisering i Genevè, sade på fredagen att internationella hjälporgan och lokala hälsovårdsmyndigheter måste fortsätta att arbeta hårt i Angola under de närmaste fyra till sex veckorna. Enligt Ryan är detta världens hittills värsta utbrott av viruset och det är ännu inte under kontroll.

En typ av blödarfeber

Virussjukdomen marburgfeber är en så kallad blödarfeber. Den sprids av virus och finns i flera olika former, alla lika fruktade. De bryter ut i epidemier med mycket hög dödlighet. Vaccin saknas.

Till blödarfebrarna räknas bland andra marburg, ebola, lassafeber och Rift Valley-feber.

Sjukdomarna har sitt ursprung och uppträder i Afrika, men enstaka fall har inträffat i Europa.

Marburgviruset är döpt efter den stad i Tyskland där 31 anställda vid ett laboratorium smittades av sjukdomen 1967. Sju av dem dog. Smittkälla var då importerade afrikanska apor.

En annan smittkälla tros vara fladdermöss.

Smittan förs sedan vidare bland annat via använda, infekterade injektionsnålar inom sjukvården.

En svensk man vårdades 1990 i Linköping för blödarfeber som han smittats av i Kenya. Trots svåra sjukdomssymptom överlevde mannen. Vilken typ av virus det var kunde aldrig fastställas.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.