I Nordamerika, Europa, Kina, Saudiarabien och delar av Latinamerika har minst hälften av befolkningen fått minst en dos vaccin. Afrika och delar av Sydostasien ligger däremot långt efter.
Världshälsoorganisationen WHO:s genraldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, varnar för att rika länder inte tar tillräckligt ansvar, och kräver rättvisare vaccinfördelning.
– Höginkomstländer som vaccinerar sin befolkning i hög grad börjar betraka covid-19-pandemin som att det inte är deras problem. Det är farligt, säger han vid en pressträff.
Över 60 000 dödsfall
SVT har tidigare rapporterat att en tredje våg av coronapandemin slagit hårt mot en rad afrikanska länder. I början av juli hade nära sex miljoner smittofall och omkring 150 000 döda rapporterats.
Det verkliga antalet befaras, på grund av en begränsad testningskapacitet, dock vara mycket större.
Sydafrika, Nambia och Tunisen är de afrikanska länder som rapporterat flest dödsfall den senaste veckan. Fler än 60 000 personer har dött med covid-19 i Sydafrika, som är värst pandemidrabbat i Afrika.
Landet har gång på gång tvingats till hårda restriktioner, vilket har skadat en redan sårbar ekonomi. Under årets första tre månader låg arbetslöshetssiffrorna på rekordhöga 32,6 procent, skriver TT.
Indonesien riskerar bli epicentrum
Även delar av Sydostasien är hårt drabbade i pandemins tredje våg.
I Indonesien noterades nya rekordsiffror med över 54 000 smittade och 991 döda med covid-19 på onsdagen.
Den snabba smittspridningen drivs på av coronavirusets deltavariant och har lett till överfulla sjukhus, människor som dör i sina hem och anhöriga som desperat försöker få tag i syrgas för att behandla sjuka.
– Indonesien kan bli epicentrum för pandemin, men den är redan dess epicentrum i Asien, säger Dicky Budiman, indonesisk epidemiolog vid Griffithuniversitet i Australien, enligt TT.
Det verkliga smittotalen i landet kan enligt Budiman överskrida 100 000 smittade per dag och risken är att antalet dubbleras till i slutet av månaden, med så många som 2 000 döda med covid-19 per dag.
För minska klyftan i vaccinfördelning mellan rika och fattiga länder uppmanar WHO vaccinföretagen att skänka doser till det globala vaccinsamarbetet Covax.
Coronavirusets spridning i världen
Vecka 28 jämfört med veckorna 25 och 26 (188 länder)
- 35 länder: dubbelt så många nya fall
- 58 länder: fler fall
- 95 länder: Lika eller färre antal smittade