Mugabe är en av de mest ifrågasatta statsledarna i världen. Zimbabwe, som en gång beskrevs som Afrikas kornbod, har under hans dominans förvandlats till en diktatur och vardagslivet för befolkningen blir enligt samstämmiga rapporter allt svårare – inte minst tillgången till vård och mediciner.
Men beslutet att utse honom har fattats av WHO:s nye chef Tedros Ghebreyesus, som framhåller Zimbabwe som ett land som sätter hälsofrågor i centrum.
Vid ett framträdande i Uruguay i veckan sade den nye WHO-chefen att han anser att Mugabe skulle kunna ”påverka andra ledare i regionen”.
Kritiken: ”Skrattretande”
Till goodwillambassadörer utser FN-organisationer världskändisar, exempelvis skådespelare, som antas kunna dra uppmärksamhet till hälsofrågor. Mugabes uppdrag handlar om icke smittsamma sjukdomar, till exempel hjärtats sjukdomar och astma.
Kritiken haglar nu mot utnämningen:
”Skrattretande” är omdömet från oppositionsrörelsen MDC i Zimbabwe.
”Pinsamt”, anser Iain Levine vid den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch.
93-årige Mugabe reser själv regelbundet utomlands för att få kvalificerad vård.
Efter kritken: ”ompröva beslutet”
Sent på lördagkvällen sade den nye chefen för Världshälsoorganisationen (WHO), Tedros Ghebreyesus, att han tar till sig av kritiken mot utnämningen av Zimbabwes president Robert Mugabe till goodwillambassadör.
Han är i färd med att ”ompröva beslutet”, säger han via Twitter och aviserar ett uttalande inom kort.