Man smittad av mpox

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Biyangwe Kakuru, en av de som drabbats av mpox i Kongo-Kinshasa. Foto: Reuters

WHO: Mpox en internationell hälsokris

Uppdaterad
Publicerad

– Mpox är en internationell hälsorisk, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Det efter ett krismöte som WHO höll på onsdagskvällen för att diskutera den nya varianten av mpox, tidigare kallad apkoppor och monkeypox på engelska, som nu sprids.

Världshälsoorganisationen klassar mpox-utbrotten i Demokratiska republiken Kongo och på andra håll i Afrika som en global nödsituation, med fall bekräftade bland barn och vuxna i mer än ett dussin länder. Få vaccindoser finns tillgängliga på kontinenten.

Tidigare i veckan meddelade Afrikanska unionens folkhälsomyndighet Africa CDC att utbrotten av mpox var en nödsituation för folkhälsan, med mer än 500 dödsfall, och efterlyste internationell hjälp för att stoppa virusets spridning.

– Detta är något som borde bekymra oss alla. Risken för ytterligare spridning utanför Afrika är mycket oroande, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Flest smittade och döda i Kongo

Africa CDC har tidigare sagt att mpox har upptäckts i 13 länder i år, och att mer än 96 procent av alla fall av smitta och dödsfall är i Demokratiska republiken Kongo.

Fallen har ökat med 160 procent och dödsfallen med 19 procent jämfört med samma period förra året. Hittills har det varit mer än 14 000 fall och 524 personer har dött.

Två vaccin för skydd mot mpox är godkända i Kongo och förberedelser för vaccinationsinsatser pågår. Båda vaccinerna förväntas erbjuda ett gott skydd baserat på tidigare erfarenheter.

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mpox är en hälsokris och internationell angelägenhet”. Hör WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: AP

Nya mpox varianten

Ett utbrott av mpox, tidigare kallad apkoppor och monkeypox på engelska, pågår i Demokratiska republiken Kongo. Utbrottet började i december 2022 och har sedan senhösten 2023 spridits till de flesta provinser i landet.

Fall av mpox har även rapporterats från närliggande länder, däribland Burundi, Rwanda, Republiken Kongo, Centralafrikanska republiken, Kenya och Uganda.

Utbrottet orsakas av en ny variant av mpox klad I som i afrikanska rapporter bedömts som allvarligare, med väsentligt högre dödlighet, än varianten klad IIb som spridits globalt sedan våren 2022.

Smittan sprids främst via nära hudkontakter, inklusive sexuella kontakter. Många barn och ungdomar har drabbats, både bland de allvarligt sjuka och dödsfallen. Sexuell smitta rapporteras både mellan män som har sex med män och heterosexuella.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.