För några veckor sedan låg siffran för antalet nya coronasmittade i Europa på under en miljon per vecka. Men nu ökar det snabbt igen. Den senaste veckan smittades totalt 1,6 miljoner i Europa.
Men det finns en grupp där smittspridningen i Europa har avtagit. Det är bland de som är 80 år och äldre. Ett tydligt tecken på att vaccinationen ger önskad effekt, konstaterar WHO. Men samtidigt slår Europachef Hans Kluge fast att vaccinationstakten i Europa är ”oacceptabelt” långsam.
”Låt mig vara tydlig: Vi måste snabba upp processen genom att utöka tillverkningen, minska de administrativa hindren för vaccinering och använda varenda dos vi har i lager nu”, säger han.
”Kan inte låta utmattningen vinna”
Så länge vaccineringen försenas så måste länderna hålla i sina restriktioner, konstaterar Hans Kluge. Men i stället verkar flera länder göra motsatsen. Redan nu har 13 europeiska länder minskat restriktionerna och nio till planerar att göra det inom kort.
”Vi har alla gjort uppoffringar, men vi kan inte låta utmattningen vinna. Vi måste fortsätta tygla viruset”, säger han.
Tegnell: Svårt att förstå kritiken
Statsepidemiolog Anders Tegnell är oförstående till kritiken från WHO.
– EU vaccinerar så fort det går, det är de signaler jag får från mina kolleger i resten av EU. Allt vaccin som EU får tillgängligt och egentligen allt vaccin som finns på världsmarknaden nu används så fort det går. Så jag har svårt att förstå det här, säger Anders Tegnell.
Även socialminister Lena Hallengren (S) har svårt att se varför WHO kommer med den här kritiken just nu.
– Det är snarare så att EU har tillsammans med en del andra länder i den industriella världen tecknat avtal för väldigt mycket vaccin. Och den debatten kommer förr eller senare också hur vi ska dela med oss under en pandemi.
Kravet: Dela med er till fattiga länder
Det senare är något som även Hans Kluge lyfter i sitt uttalande. I flera av Europas fattigaste länder har vaccineringen inte kunnat påbörjas ännu.
”Samtidigt som vi belyser att regeringarna behöver skydda sin egen befolkning. Så före vaccineringen utökas till andra åldersgrupper så uppmanar jag regeringarna att dela med sig av extradoser av vaccinet. Så fort vårdpersonal och de mest sårbara är vaccinerade.”, säger han.