Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Yordela flydde Venezuela höggravid – födde i förvaret

Uppdaterad
Publicerad

I dag lättar USA på sina strikta migrationsregler. De senaste veckorna har tiotusentals migranter samlats längs gränsen mot Mexiko. Men rykten och desinformation riskerar att försätta många migranter i en fälla.

Runtom i miljonstaden Ciudad Juarez har migranter slagit upp tält. Några har väntat i månader, andra kom fram för några få dagar eller veckor sedan. Många har väntat på det magiska datumet 11 maj. Då slutar USA:s tillfälliga pandemiregler, kända som ”Title 42” att gälla.

Reglerna har gjort att USA kunnat ta migranter i förvar, och sedan avvisa dem utan att de fått sina asylskäl prövade. Sedan de infördes 2020 har tre miljoner människor avvisats till Mexiko.

– Vi tänker vänta och göra allt enligt reglerna. Vi har gått igenom för mycket för att försöka med de dåliga reglerna, säger en kvinna från Venezuela som inte vill uppge sitt namn, till SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi som befinner sig i El Paso vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Jose Miguel Hernandez Gonzalez även han från Venezuela har sin plan klar.

– Jag ska vänta nu, och sen försöka korsa gränsen illegalt. Jag ska överlämna mig till polisen och sen hoppas jag få stanna, säger han till SVT.

Kan bannlysas i fem år

Med start fredag har alla migranter rätt att få sina asylskäl prövade igen. Men den som nekas asyl kan från och med i dag även bannlysas från USA i fem år. Därför är insatserna höga för många migranter just nu – och för de som separerats från sina familjer finns en ständig oro.

Som för Yordela Falcon. Höggravid lämnade hon sitt hemland Venezuela, som lider av hyperinflation och politisk instabilitet. Sina två andra barn lämnade hon kvar av rädsla för resan.

– Färden genom regnskogen skulle ha varit för tuff för dem, säger hon.

I hennes famn håller hon sin tredje son, Jeremy. Han föddes tolv dagar tidigare – i gränspolisens förvar. Var Jeremys pappa är vet hon inte, han omhändertogs av gränspolisen och sedan dess har hon inte hört någonting.

– Min största rädsla är att han deporteras till Venezuela. Jag vill bara ha en framtid för oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.