”Hur kan ni fortsätta att tillåta spridningen av den här typen av filmer?”
Frågor av den typen dominerade i sociala medier efter att den misstänkte gärningsmannen i Christchurch också livesänt på Facebook.
Under helgen har de stora sociala medier-företagen fått kämpa för att ta bort de enorma mängder klipp från terrordådet som laddades upp, samtidigt som de utåt kommunicerade att de hade läget under kontroll. Men experter menar att det inte finns en enkel lösning till att stoppa spridningen.
Youtubes respons: Stryp sökfunktionen
Under helgen började Youtubes användare i forum fråga sig varför inte videosajtens sökfunktioner fungerade som de brukade. Det gick inte att filtrera sökningarna, eller att till exempel sortera sökresultaten utifrån uppladdningsdatum.
På sin hjälpsida och på Twitter svarade till slut Youtubes team en mycket lång rad uppretade användare, och antydde att sökfunktionen var medvetet strypt, på grund av dådet i Nya Zealand.
”Youtube är medvetna om att sök- och sorteringsfunktionerna inte fungerar som de är tänkta – detta är temporärt och är en del av vårt arbete för att bättre agera på, bedöma och ta bort våldsamt innehåll.”
Youtube skriver också att de inte vet när sökfunktionen kommer att återställas. I kommentarstråden under befarar flera att ändringen kommer att vara permanent.
Youtubes agerande visar svårigheterna som möter många av techtitanerna – hur kan de erbjuda en enorm öppen plattform där 300 timmar video laddas upp varje minut, och samtidigt kunna bedöma vad som är ”lämpligt” och vad som strider mot företagets regler?
Kritiken: Kan bara hantera upphovsrättsproblem
Youtube har ett automatiserat system för att ta bort videor som bryter mot upphovsrättslagstiftning eller har en viss typ av ”otillåtet innehåll”, rapporterar Vox. Men även om en uppladdning av en exakt kopia av Christchurch-videon skulle identifieras, så blir det genast mycket svårare om originalet modifieras på något vis.
Originalvideon kan redigeras om, videon kan läggas in infälld i en annan video. Och stoppar man all form av spridning riskerar man också att stoppa nyhetssajter från att rapportera om händelsen.
I denna typ av tveksamma fall måste klippet undersökas av en moderator. Videoanalysexperten Rasty Turek menar att Youtube inte har ett system anpassat för plötsliga nyhetshändelser, utan bara är utrustade för att kunna hantera mindre akuta upphovsrättsproblem.
”Det kan ta minuter, ibland timmar att registrera innehåll på Youtube. De är inte anpassade för så här pass högt tryck. Samhället lider inte skada när upphovsrättsskyddat material ligger uppe några timmar. Men i detta fall skadar det samhället”, säger han till The Verge,
Han bedömer också att det kan ta mycket lång tid innan Youtube lyckas förbättra sitt system.
Tills dess kanske användare får nöja sig med ett mycket begränsat söksystem.