• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nicklas Mårtensson berätta om en särskilt utsatt grupp och vad det innebär att vara en del av samhällsgemenskapen. Foto: TT/SVT

Kritiken: ”Alla tjänar på att fler med funktionsnedsättning kommer i arbete”

Publicerad

Drygt hälften av Sveriges funktionsnedsatta saknar jobb, visar ny statistik från SCB. Nu riktar Funktionsrätt Sverige kritik Arbetsförmedlingen i hopp om att personer med funktionsnedsättning ska fångas upp bättre. 

– Det finns personer som vill jobba, och arbetsgivare som letar efter personal. Ändå får vi inte till den matchningen, säger Nicklas Mårtensson, generalsekreterare på Funktionsrätt Sverige.

Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning är utmanande, visar statistik som SCB tagit fram under april i år. Endast 52 procent av personer med funktionsnedsättning har jobb, jämfört med 81 procent bland den övriga befolkningen. 

Enligt Nicklas Mårtensson på Funktionsrätt Sverige är ett jobb viktigt av många anledningar och han tror att det skulle gynna samhället på längre sikt om fler funktionshindrade kom in i arbetslivet.  

– Man vill vara med i samhällsgemenskap, ha bättre ekonomi, få arbetskollegor som alla andra. Samhället får mindre utgifter och ökade skatteintäkter, så alla tjänar på att vi har bättre matchning. 

Personalen viktig på Arbetsförmedlingen 

Mårtensson efterlyser också mer personlig service på Arbetsförmedlingen. Det skulle kunna vara till nytta i matchningen mellan en arbetssökande och arbetsgivare.  

– Alla kan inte skriva in sig på Arbetsförmedlingen digitalt. Det måste finnas personal som möter upp och ger stöd, även på landsbygden, säger Mårtensson och fortsätter: 

– Arbetsförmedlingen har många specialkompetenser, men de har minskat de senaste åren. Om man verkligen vill hjälpa arbetssökande och arbetsgivare att lyckas med matchningen, så måste de här kompetenserna komma tillbaka i större utsträckning. 

Arbetsförmedlingen svarar på kritiken 

SVT Uutiset har gett Arbetsförmedlingen tillfälle att bemöta kritiken från Funktionsrätt Sverige. De betonar att “Det ytterst är arbetsgivare som måste anställa personer med funktionsnedsättningar även om Arbetsförmedlingen självklart behöver bidra genom att identifiera kompetens och kartlägga behov. För arbetssökande som behöver stöd vid inskrivning finns det att få på Statens Servicekontor som finns i hela landet.” 

Vidare skriver Arbetsförmedlingen: ”Det var den kraftiga budgetminskningen 2019 som dessvärre tvingade oss att minska antalet specialister. Inför 2024 står vi inför ytterligare minskning av förvaltningsanslaget...Vi har varit tydliga mot politiken att vi behöver mer resurser om vi ska kunna arbeta med personalintensiva uppdrag, vilket stödet till funktionsnedsatta är.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.