• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tusentals stockholmare köar för att få basta vid vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att minst sju medborgarförslag lämnats in om en bastu i Vinterviken sa staden till slut nej till att bekosta bastubygget. Då tog Mathias Leveborn saken i egna händer.

Mathias Leveborn ansökte om bygglov och efter två års väntan kunde han öppna en egen bastu, som invigdes i augusti 2022. Leveborn menar att det svåraste med att få till bastun i Vinterviken har varit dialogen med staden. För att kunna bygga en bastu krävs nämligen bygglov och detta innebär många gånger att man måste ha dispens från strandskyddet.

Tusentals i bastukön

Stockholm Sauna är byggd på en flotte, vid Örnbergets badplats i Vinterviken. Verksamhet drivs av en förening som för tillfället har 1 300 medlemmar och 9000 personer står i kö för att gå med, enligt Leveborn.

– Det visar ju verkligen att det behövs fler sådana här varma mötesplatser i Stockholm, säger han.

Bastun och stadsbilden 

Leveborn har också skickat in en ansökan om bygglov för en bastuflotte vid Norrmälarstrand, tillsammans med en vän.

För närvarande för de en dialog med stadsarkitekten och stadsbyggnadskontoret,  om hur bastun skulle påverka stadsbilden. Om bygget blir av återstår att se, men Leveborn hoppas att fler bastur ska byggas i Stockholm, för att möta det stora intresset.

Kirsi Syvänen, Ritva Andersson och Leena Norder menar, att ta en bastu på sommaren är inte bara roligt, utan ger också en uppfriskande behandling däremellan. Foto: SVT/Albert Hjalmers

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.