Året 2019 började en ny och förstärkt minoritetslag gälla; man stärkte de nationalla minoriteternas rättigheter, och skrev att de nationella minoriteterna både ska få delta i beslut som rör dem och även få mer information om sina rättigheter. Dessa mål uppnåddes inte, enligt en uppföljning av Stockholms Länsstyrelse och Sametinget, som är ansvariga för uppföljningen av minoritetspolitiken.
Men enligt kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) är den förstärkta minoritetslagen en avsevärd förbättring:
– Vi har haft ett antal möten med förvaltningskommunerna, och även andra företrädare för kommunsektorn, som säger att det är bra att lagen finns.
Hon tror att den uteblivna effekten av lagen, med avseende på deltagande i beslut och information om rättigheter, kan bero på att lagen trädde i kraft så pass nyligen, men även p g a brister i kommunikationen om den nya lagen.
–Delvis kan det handla om okunskap, hur man ska göra, men det är också viktigt att säga det att det här är en lag som man ska leva upp till, säger hon.
Stöd istället för sanktioner
Innan minoritetslagen förstärktes uttryckte till exempel finska förvaltningsområdets koordinatorer i Sverige en önskan om sanktioner i de fall lagen inte följs. Detta för att öka respekten för minoritetslagen. Sanktioner togs inte i bruk, och lagens formuleringar har kritiserats som tandlösa. Det har även funnits problem i uppföljning av minoritetspolitik. Till exempel är de anslag som myndigheterna har för uppföljningen fortsatt ligga på samma nivå som året 2012, även om arbetsmängden vuxit under åren.
I våras publicerades statens officiella utredning, med en uppsjö av förslag på hur uppföljningen av minoritetspolitiken skulle kunna komma på rätt spår. Ett av förslagen är att ansvaret för uppföljningen flyttas till Isof, Institutet för språk och folkminnen, samt att resurserna för uppföljningen ska utökas.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind säger inte när och hur långt regeringen är redo att gå för att verkställa utredningens förslag, men säger att hon vill att uppföljningen ska fungera som tänkt.
– Nu har vi en utredning som också är ute på remiss, som handlar om uppföljning av minoritetslagen, hur säkerställer vi så att vi jobbar med lagen på ett korrekt sätt, så att vi har en tillräcklig uppföljning. För det blir också ett stöd till kommunerna, att faktiskt leva upp till den här lagen, det tycker jag är viktigt.