Det finska presidentvalet närmar sig. Redan idag den 17 januari kan de 100 000 personerna som är röstberättigade i Sverige förhandsrösta i lokaler runt om i landet.
Begränsad makt
Presidentvalet är det populäraste valet i Finland om man ser till valdeltagande, men ändå är det många som är oense om vad en presidents roll ska vara.
En ny opinionsundersökning från finska kommunernas utvecklingsfond vill 38 procent ge mer makt åt presidenten, medan 11 procent vill att presidentens makt minskar. 38 procent är nöjda med hur det är nu.
Efter grundlagsförändringen år 2000 har presidenten idag mycket lite inrikespolitisk makt och agerar mer som en symbol för landet.
Ändrad omvärldsbild
Efter globala förändringar och knivattacken i Åbo förra sommaren finns det tecken på att åsikterna har förändrats.
Enligt en enkät som den finska tidningen Landsbygdens framtid låtit göra framgår det att presidenten ska ha bra relationer till stormaktsländerna. Särskilt viktigt är det att presidenten står på god fot med Ryssland.
90 procent tycker att det är viktigt att presidenten talar om saker som rör finländare, och nästan hälften av alla som svarat vill öka på presidentens inflytande i inrikespolitiken.
Nästan lika många, 80 procent av de som svarat, tycker att det är viktigt att presidenten ska verka för att förhindra terrorism.
Den 28 januari går finländarna till valurnorna i den första omgången av presidentvalet 2018.
Sittande presidenten Sauli Niinistö från samlingspartiet förväntas behålla jobbet.