Regeringen vill införa krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap. Dessa planer är en del av ett större paket för att skärpa medborgarskapskraven.
Finland började språktesta 2003
I Finland har man använt språktest i medborgarskapsprövningen sedan år 2003. Testet går att genomföra på något av landets officiella språk, finska eller svenska. I Norge kan man förutom på norska göra språktestet för medborgarskap på samiska, som är ett av landets nationella minoritetsspråk.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard kan i nuläget inte säga om man kommer att kunna göra medborgarksapstesten på något av de nationella minoritetsspråken, som t.ex. finska, även i Sverige.
Sveriges regering återkommer
Den förra regeringen startade en utredning som resulterade i förslag om prov, för att testa kunskaper i svenska och samhällskunskap hos den som söker svenskt medborgarskap. Utredningen var på remissrunda år 2021, men sedan dess har ingenting hänt.
Regeringen ska analysera remiss-svaren om medborgarskapstest i förhållande till förslagen om prov för att få permanent uppehållstillstånd, som överlämnades till migrationsministern i maj. Regeringen kommer att återkomma så fort som möjligt i frågan, säger Maria Malmer Stenergard.
DET HÄR ÄR EN NATIONELL MINORITET
Sverige har erkänt sverigefinnar, samer, tornedalingar, romer och judar som nationella minoriteter. Det innebär bland att samhället ska underlätta för personer som tillhör dessa grupper att bevara sitt minoritetsspråk och sin kultur. Gemensamt för de nationella minoriteterna är bland annat att de har historiska band till Sverige och har befolkat landet under lång tid.
De nationella minoriteternas rättigheter regleras i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk som kom år 2010 och uppdaterades 2019. Det är principen om självidentifikation som styr vem som tillhör en nationell minoritet, vilket innebär att varje person själv bestämmer om man gör det.