• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar David Sundén bland annat om hur regeringen vill påverka försäljningen av alkohol. Foto: TT/SVT

Experten: ”Regeringen planerar att avskaffa alkoholmonopolet i små steg”

Publicerad

Systembolagets roll i Sverige är fortsatt stark. Trots detta kan Finlands mer liberala riktning på sin alkoholpolitik kan påverka det svenska alkoholmonopolet, anser alkoholmarknadsexperten David Sundén.

Alkoholmarknadsexperten David Sundén från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, anser att den nuvarande svenska regeringen försöker liberalisera alkoholförsäljningen i små steg, där det första steget är att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Enligt Sundén kan det externa trycket från EU att avskaffa Systembolagets monopol bli begränsat – även om Sverige skulle bli det enda landet med ett alkoholmonopol.

– Jag tror mycket väl att EU kommer tillåta att ha kvar vårt, för det gör de i många andra sammanhang där andra länder vill ha ett monopol. Det ska mycket till innan någon sätter ner foten och ska avskaffa monpolet.

Systembolaget förlorade i det utdragna rättsärendet

År 2019 stämde Systembolaget Winefinder, som bedriver alkoholförsäljning med bas i Danmark. Enligt Systembolaget var företagets verksamhet där man levererar vinerna direkt till konsumenternas dörrar, otillåten enligt alkohollagstiftningen i Sverige.

I den första instansen fick Systembolaget rätt, men två år senare dömde Patent- och marknadsöverdomstolen till Winefinders fördel – och Högsta domstolen följde efter.

David Sundén tror att internetförsäljningen av alkohol kommer att öka efter domen.

Intervjun i klippet ovan gjordes före Högsta domstolens beslut 7 juli 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.