Regeringen meddelade i september att man höjer taket för både rut- och rotavdraget under 2024. Ändringen, som ska träda i kraft 1 juli nästa år, innebär att avdraget för ett helår uppgår till 75 000 kronor, både för rut- och rot-avdrag.
När det kommer till svenskarnas rut- och rotavdrag utomlands görs flest arbeten i Spanien. Frankrike kommer på andra plats och Finland på tredje. De övriga nordiska ligger inte på samma nivåer.
– Det kan ju vara så att vi har många som har finskt ursprung i Sverige och som har kvar fastigheter, föräldrahem och sommarstugor, som väljer att reparera dem och utnyttja det här avdraget, säger skattejuristen Pia Blank Thörnroos.
Skattejuristen: ”Betala aldrig hela fakturan”
Om man väljer att anlita ett bolag utomlands är det viktigt att inte betala hela summan av det utförda arbetet. Annars går det inte att få tillbaka någon skattereduktion.
– Det man ska tänka på om man vill utnyttja sitt rut- eller rotavdrag i ett annat EU-land, är att man måste prata med sin utförare och förklara reglerna som vi har i Sverige. Och hjälpa utföraren att söka pengarna när man har betalat sin del av fakturan, säger Blank Thörnroos och fortsätter:
– Det är viktigt att komma ihåg att aldrig betala hela fakturan.
vad är rut- och rot-avdrag?
• Rotarbeten är arbeten som görs för att förbättra en bostad. Dessa förbättringar kan bestå av att bygga om och bygga till bostaden. Det kan också vara reparation och underhåll, då bostaden återställs till, eller bibehålls i, ursprungligt skick.
• Rutarbeten är arbeten som vanligtvis utförs av hushållen själva och inte kräver någon specialistkunskap. Det kan till exempel vara att städa, skotta snö, klippa gräset eller få hjälp med personlig omsorg.
• Du kan få rutavdrag med högst 50 procent av arbetskostnaden. För rotavdrag kan du få tillbaka högst 30 procent av arbetskostnaden. Företaget du anlitar ska göra avdraget på fakturan.
Källa: Skatteverket