Statsbidraget slukas av administrationen: ”Kommunerna kan göra mer”

Uppdaterad
Publicerad

Anslagen till förvaltningsområdet för finska och andra minoritetsspråk har under de senaste åren till största delen gått till samordningen. Enligt minoritetsexpert Kaisa Syrjänen Schaal borde kommunerna egentligen betala lönerna ur den allmänna budgeten. Så kan pengarna användas till olika kulturaktiviteter och andra insatser istället.

Under åren 2018-2021 tilldelades förvaltningsområdena 264 miljoner kronor för att täcka verksamhetens kostnader. Den klart största utgiftsposten är samordningen som oftast inkluderar anställningen av finskspråkig samordnare.

– Minoritetsarbetet är ju idag en del av kommunens arbete. Det skulle vara naturligt om pengarna så småningom togs ur den almänna budgeten. Särskilt i mindre kommuner finns knappt pengar kvar till verksamheten, säger Kaisa Syrjänen Schaal, expert på minoritetsfrågor.

Vad är ett förvaltningsområde?

– I dag ingår 66 kommuner i det finska förvaltningsområdet, 25 kommuner i det samiska och 9 kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli.

– Kommuner som är med i förvaltningsområdena får statsbidrag från staten för extra kostnader.

– Kommunen ska kartlägga behov av åtgärder som stödjer användningen av finska, samiska och meänkieli tillsammans med minoriteten.

– Statsbidraget kan användas till samråd, informationsinsatser, kulturaktiviteter och utvecklingsinsatser i förskolan och äldreomsorgen.

– Enligt minoritetslagen har invånare i en kommun som tillhör ett förvaltningsområde rätt att få förskola, äldreomsorg och information på finska, samiska och meänkieli.

– Sverigefinnar, samer och tornedalingar har också rätt att använda sitt minoritetsspråk i kontakt med andra myndigheter och domstolar i förvaltningsområdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.