Under åren 2018-2021 tilldelades förvaltningsområdena 264 miljoner kronor för att täcka verksamhetens kostnader. Den klart största utgiftsposten är samordningen som oftast inkluderar anställningen av finskspråkig samordnare.
– Minoritetsarbetet är ju idag en del av kommunens arbete. Det skulle vara naturligt om pengarna så småningom togs ur den almänna budgeten. Särskilt i mindre kommuner finns knappt pengar kvar till verksamheten, säger Kaisa Syrjänen Schaal, expert på minoritetsfrågor.
Vad är ett förvaltningsområde?
– I dag ingår 66 kommuner i det finska förvaltningsområdet, 25 kommuner i det samiska och 9 kommuner i förvaltningsområdet för meänkieli.
– Kommuner som är med i förvaltningsområdena får statsbidrag från staten för extra kostnader.
– Kommunen ska kartlägga behov av åtgärder som stödjer användningen av finska, samiska och meänkieli tillsammans med minoriteten.
– Statsbidraget kan användas till samråd, informationsinsatser, kulturaktiviteter och utvecklingsinsatser i förskolan och äldreomsorgen.
– Enligt minoritetslagen har invånare i en kommun som tillhör ett förvaltningsområde rätt att få förskola, äldreomsorg och information på finska, samiska och meänkieli.
– Sverigefinnar, samer och tornedalingar har också rätt att använda sitt minoritetsspråk i kontakt med andra myndigheter och domstolar i förvaltningsområdena.