I första hand kommer doserna att delas ut i storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg, men Folkhälsomyndigheten har vaccin som kan beställas av regioner i hela landet.
Det finns en begränsad mängd vaccin globalt, och fördelningen till europeiska länder har gjorts utifrån befolkningsmängd. Sverige har fått vaccin så att det räcker till omkring 1 500 personer, beroende på hur doserna används.
Doserna är nu framme i Sverige, och kommer skickas ut till regionerna inom kort, rapporterar Aftonbladet.
Exponerade prioriteras
Då vaccinet Jynneos inte använts storskaligt mot apkoppor tidigare är det är inte klart hur effektivt det är.
Folkhälsomyndigheten har därför gjort en risk-nytta-bedömning för att avgöra vilka som bör rekommenderas att ta vaccinet.
Syftet med vaccineringen är att minska smittspridningen och skydda personer med högst risk att utveckla sjukdom. Då vaccinet inte räcker till alla kommer kommer endast personer som exponerats för apkoppeviruset att vaccineras.
Ungefär 77 fall av apkoppor har upptäckts i Sverige. Ungefär 40 procent bedöms ha smittats inom landet. Hittills har viruset huvudsakligen spridits via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.
FHM: Var vaksam på symptom
Apkoppor klassas som en samhällsfarlig och smittspårningspliktig sjukdom. Enligt Klara Sondén, infektionsläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten ska man vara vaksam på symptom efter man har haft oskyddat sex med en ny partner, och kontakta vården vid behov.
De personer som identifieras som nära kontakter till apkoppsfall kommer att kontaktas av sjukvården för att erbjudas vaccination så snart som möjligt.