De extrema väderhändelser som sker runt om i världen skulle enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, kunna vara tecken på klimatförändringar, men de kan också inträffa av helt naturliga skäl. Flera tecken talar dock för att klimatet håller på att förändras utöver den naturliga variationen.
Med ett förändrat klimat så ökar också riskerna för miljöfarliga verksamheter och förorenade områden, enligt länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Vi har industrier som ställer till det redan i dag men att vädret ställer till det har vi inte haft så tydligt i Miljöbalken tidigare, så vi måste se till att anpassa oss efter det som sker i naturen, säger Ingela Höök, projektledare på Miljösamverkan Sverige till SVT Nyheter Väst.
Ett nytt handläggarstöd
Med ett förändrat klimat kan det till exempel bli mer översvämningar så enligt Ingela Höök är det viktigt att industrier som ligger nära vattendrag eller ligger dåligt till på annat sätt, redan nu kan gardera sig. Exempel genom att se till att kemikalietankar och lager ligger lämpligt placerade.
– Gör vi inget i dag kan det stå oss dyrt i framtiden, säger hon.
Miljösamverkan Sverige bygger på ett långvarigt samarbete mellan länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten. Det som är nytt nu är att det tagits fram ett handläggarstöd som har med klimatanpassning att göra.
Ett stöd som handläggare på länsstyrelser och kommuner ska få hjälp av när det gäller prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter och även åtgärder i förorenade områden.
– Erfarenhet och praxis inom klimatanpassningen saknas till stor del. Med detta hoppas vi att handläggare som brottas med dessa frågor dagligen, kan hämta inspiration, råd och stöd, säger hon.