• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sex vanliga dietmyter

Uppdaterad
Publicerad

Blir man tjock av att att äta på kvällen och förbränner man fett genom att äta stark mat? Två dietister ger dig svaren.

Många svenskar har någon gång i sitt liv testat en diet och det finns flera att välja bland. Men det finns också många dietmyter. Dietisterna Martina Zander och Frode Slinde listar några av dem.

1. Myt: Light är fettsnålt

Lightprodukter kan vara rena sockerbomber, eftersom de för att inte tappa i smak många gånger sockras eller förses med sötningsmedel. Så det är inte säkert att man går ner i vikt genom att äta light- och lättprodukter.

– Vissa menar att man blir mer sötsugen av lightprodukter, säger Martina Zander, dietist i Region Skåne.

För att en produkt ska räknas som light eller lätt krävs att den innehåller 30 procent mindre socker eller fett än en ”vanlig”.

2. Myt: Man blir inte tjock av frukt

Frukt innehåller fruktsocker, som precis som vanligt socker är fettbildande. Och torkad frukt och juice innehåller många gånger en hel del socker. Även den färskpressade varianten.

– Det är bättre att äta socker i form av frukt än som godis, men satsa på att äta hela frukten i stället för att bara pressa juicen av den, säger Martina Zander.

3. Myt: Fett är dåligt

Länge var bantarnas hetaste tips att undvika fet mat. Men faktum är att fett är livsnödvändigt, det får cellerna att fungera, är en energikälla och gör att vi kan fånga upp vitaminer i kroppen.

– Fett i rätt mängd och av rätt sort är bara bra. Det fett man ska försöka få i sig är det som kommer från hav och växtriket, säger Martina Zander.

4. Myt: Ät inte efter klockan sju på kvällen

Det sägs att ämnesomsättningen inte är igång på samma sätt på kvällen, men så är det inte. Kalorier som man äter på kvällen förbränns på samma sätt som dygnets övriga kalorier.

– Det är en myt att man inte ska äta på kvällen. Om man tränar då är det viktigt att äta efteråt för att få i sig energi, vitaminer och mineraler. Men det beror lite på ens dygnsrytm, säger Martina Zander.

– Varför ska man inte äta efter klockan sju, undrar jag. Man ska generellt sett äta när man är hungrig, säger dietisten Frode Slinde.

5. Myt: Stark mat förbränner fett

Krydda maten med chili och cayennepeppar och förbränn 200 kalorier extra per dag, tipsar bantningssajter. Men verkligheten ser inte riktigt ut så.

– Stark mat kan påverka ämnesomsättningen marginellt just när man har ätit, men det är inget som har någon bestående effekt och har ingen betydelse för viktnedgången, säger Martina Zander.

6. Myt: Under ett samlag förbränner man lika många kalorier som en chipspåse innehåller

– Haha! Det kan inte stämma. Ett genomsnittssamlag pågår i tre minuter, enligt min kollega. Så oavsett intensitet är det en omöjlighet, säger Frode Slinde.

Enligt Frode Slindes beräkningar krävs det tio timmars ”aktivitet i sängen” för en ung man på 90 kilo att förbränna en chipspåse på 200 gram.

– Då har jag räknat på varianten med högst intensitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.