Foto: Scanpix

Fimpar undantag i nya skräplagen

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan blev det möjligt för polis att på plats bötfälla den som skräpar ner. Men lagen har ett undantag – cigarettfimpar. Trots att fimpar är det absolut vanligaste skräpet som slängs på marken.

Den nya nedskräpningslagen har fått kritik för att vara tandlös. Bara några hundra böteslappar har delats ut under det första året – och nedskräpningen har inte minskat.

De som försvarar lagen menar att förändring tar tid och att lagen är ett sätt att sända signaler om att nedskräpning inte är okej. Miljöminister Lena Ek (C) tror att förändringen kommer om något år. 

– Om du mäter i opinionsbildning så tycker jag ändå att man kan se en skillnad, säger hon. Och tar upp några punktinsatser polisen har gjort.   

1.000.000.000 fimpar slängs varje år

Oavsett hur många böteslappar som delats ut hittills finns ett stort hål i den nya lagen. Cigarettfimpar är nämligen undantagna. Trots att det är Sveriges vanligaste skräp. Totalt slängs det en miljard cigarettfimpar på marken varje år. I mätningar är sex av tio skräpobjekt som plockas upp från marken just en cigarettfimp. 

– Det finns ingen logik i att fimpar ska vara undantaget i lagen. Det borde vara tvärtom. Att fimpar prioriteras, säger Anna Linusson, VD på stiftelsen Håll Sverige Rent.

Miljöministern tycker att man måste nyansera frågan lite.

– Enstaka cigarettfimpar är undantaget, det är för att en lagstiftning måste vara praktisk. Du har ju olika nivåer vilket brott du än tittar på. Men om du däremot tömmer ett askfat på marken faller det definitivt under lagstiftningen.  

Håll Sverige Rent: Lagen sänder fel signaler

Inte kort efter i statistiken kommer rökarnas tomma cigarettpaket. Flera av de vanligaste föremålen som hittas kommer från tobaksföretag. Linusson menar att hålet i lagen sänder fel signaler och att när en rökare slänger sin fimp grundläggs ett dåligt beteende som fortsätter.

– Men här har också tobaksbolagen ett ansvar. Att till exempel göra det möjligt att stoppa sin fimp i paketet. Precis som de som snusar kan göra i locket på sina snusdosor.

Miljöministern håller med om att rätt signaler är viktigt – och att cigarettfimpar i stadsbilden ger fel signaler.

– Men om du tittar runt restauranter och ställen där folk står och röker så finns det ju också ett ansvar att hålla rent för att få ha tillståndet.  

”Måste begåtts ett misstag”

Linusson anser att lagen behöver förändras och inkludera cigarettfimpar. Hon förstår inte varför fimpar inte var inräknat från första början när lagen stiftades.

– De hade nog inte det här faktaunderlaget vi sitter på. Det måste blivit en miss, säger hon.

Även vice gruppledaren för Kristdemokraterna, Erik Slottner, är kritisk till tillämpningen av lagen.

− Lagen måste dessutom utvidgas så att även ringa nedskräpning ger böter. Det ska inte vara okej att fimpa, spotta ut tuggummin eller kasta kolapapper på marken, säger han.

Miljöministern: Ett brott måste gå att beivra

Trots kritik och en miljard fimpar på marken varje år står miljöminister Lena Ek fast vid att lagen ändå fungerar som den ska.

– Återigen, en lagstiftning måste vara praktisk. Den måste också gå att uppehålla. Det finns ju ingen anledning att ha en lag där brotten inte går att beivra. Jag tycker att avvägningen i nuvarande lagstiftning är ganska bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.