Upplopp mot svarta i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israel skakas av onsdagens våldsamma upplopp riktade mot svarta immigranter.

Politiker från regeringspartiet Likud anklagas för att ha eldat på upploppen.

”Chock, våld och hat mot främlingar i Tel Aviv”, löd rubriken i dagstidningen Maariv på torsdagen. Demonstranter beväpnade med träpåkar och stenar gick under natten till attack mot butiker ägda av människor med afrikanskt ursprung i de södra delarna av staden.

Cirka tusen människor hade dessförinnan samlats för att protestera mot ett stigande antal afrikanska immigranter i området. Myndigheterna räknar med att cirka 60 000 afrikanska flyktingar uppehåller sig illegalt i Israel.

Netanyahus regering riktade på torsdagen udden mot de cirka afrikanska flyktingarna.

På plats vid folkmassan fanns också högt uppsatta politiker.

-Infiltratörerna är en cancer på samhällskroppen, sade parlamentsledamoten Miri Regev från regeringspartiet Likud.

Dagen efter har en stor del av det israeliska samhället reagerat med avsky. Men det finns också medlemmar av Benjamin Netanyahus koalitionsregering som i stället vänder sig mot immigranterna.

-Vi måste sätta alla dessa infiltratörer bakom galler och skicka hem dem. De tar ju jobb från israeler, sade inrikesminister Eli Yishai, ledare för det ultraortodoxa Shaspartiet, till landets arméradio enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.