95 procent av NASA tvingade att stanna hemma – Trumps nedstängning skadar väsentlig forskning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s statsapparat är stängd. Tusentals forskare måste lämna sina jobb och på NASA finns det en ovisshet om framtiden. Ingen forskning får utföras.

95 procent av NASA:s anställda är tvungna att lämna jobbet. Endast en liten rest finns kvar på myndigheten för att se till att ingen utrustning går sönder. Men om något allvarligt händer är det få som vet hur de ska klara av situationen. 

— Är du federalt anställd och blivit tvingad att lämna jobbet under nedstängningen är det olagligt att ens kolla på din jobbmail, säger Lauren Morello, amerikansk nyhetsredaktör för vetenskapliga tidskriften Nature.  

Endast livsnödvändig personal 

Det är endast livsnödvändig personal som får lov att jobba under nedstängningen, fast då utan lön. Till denna grupp räknas de som är ansvariga för människors och utrustnings säkerhet.  

— Astronauterna får fortfarande jobba, och det finns folk på NASA som tar emot den data som skickas från bland annat Mars, men ingen forskning får utföras, säger Lauren Morello som pratat med många forskare i USA och skrivit om nedstängningen.  

Mycket av NASA:s forskning är tidskänslig. Ofta planerar man forskningen en lång tid i förväg för att observera en viss astronomisk händelse. 

— Om de inte kan göra sin mätningar eller observationer går forskningen förlorad för alltid, säger Lauren Morello.  

När pengarna tar slut 

Flera av NASA:s stora projekt leds av privata aktörer och de har ännu inte drabbats. Men om nedstängningen fortsätter en eller två månader till kan finansieringen för dessa aktörer ta slut. Då är det svårt att veta vad som händer med väsentliga projekt som till exempel James Webb-teleskopet, Hubbles ersättare. Även uppskjutningar av rymdraketer riskerar att fördröjas. 

— Det stora problemet med nedstängningen är ovissheten, ingen vet när den tar slut eller när de får pengar. Inte heller har man en aning om hur man ska hantera kriser, som om Hubble-teleskopet går sönder, säger Lauren Morello.  

Tusentals forskare påverkade 

USA:s regering har tusentals forskare anställda som nu sitter hemma oavlönade. Men de som drabbas allra hårdast är forskare som inte är federalt anställda men förlitar sig på statliga bidrag. Deras projekt fördröjs och riskerar att skippas helt och hållet om ingen finansiering kommer. Flera av dem kan till och med bli utan arbetslöshetsbidrag så länge nedstängningen fortsätter.

— Fortsätter den här nedstängningen i en månad till kommer vi se en hel del forskning gå förlorad för alltid, skadan som redan skett kommer vara uppenbar i åratal framöver, berättar Lauren Morello. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.