Se hur de nya coronavaccinen fungerar. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Därför kan coronavaccinen ge bättre skydd än om man varit sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Insjuknande i covid-19 kan ge en svag mängd antikroppar – medan vaccin mot covid-19 däremot ser ut att ge ett starkare och mer varaktigt skydd. Det säger chefen för vaccinforskningen på University of Oxford till SVT.

Ett tiotal projekt med coronavaccin är nu inne i sista testfasen – det som kallas fas 3.

Ett av dessa projekt kallas Oxford-vaccinet, och chefen för vaccinforskningen på universitetet i Oxford, Sarah Gilbert, säger att många års forskning visar att coronavirus är särskilt väl lämpade för att bekämpa med vaccin.

Coronaviruset dåligt på att skapa antikroppar

– Vi utvecklade ett vaccin mot ett tidigare coronavirus, MERS. Där såg vi att efter ett år hade försökspersonerna fortfarande ett starkt immunförsvar både vad gäller T-celler och antikroppar mot MERS-viruset, säger Sarah Gilbert.

Hon säger att man sett samma resultat hittills med vaccinen mot det coronavirus som nu lamslår världen.

– Vaccinet ser ut att ge en mer bestående immunitet än coronaviruset. Coronavirus i sig ger tyvärr ingen stark och långvarig immunitet. Jag tror däremot att ett vaccin kommer att ge en mer hållbar immunitet, säger Sarah Gilbert.

Stora mängder T-celler och antikroppar

Vaccinen härmar med olika tekniker en egenskap hos coronaviruset – det så kallade spikproteinet, som är de ”taggar” som sitter på virusets utsida och som binder till kroppens celler när viruset ska ta över dessa.

Genom att vaccin kan reglera hur stora mängder spikproteiner som skapas i kroppen menar Sarah Gilbert att man också kan trigga kroppen att skapa stora mängder antikroppar och T-celler på ett smart sätt. T-cellerna är kroppens sätt att ta kål på virusinfekterade celler, medan antikropparna kan förgöra själva viruset.

Grundtekniken har testats i åratal

Att det skulle finnas risker med coronavaccin för att de utvecklats under kort tid tillbakavisas bestämt av Sarah Gilbert.

– Ja, jag har hört att vissa anser att de här vaccinen utvecklats för snabbt för att vara säkra, men det där anser jag bygger på ett missförstånd, säger Sarah Gilbert.

– Vårt vaccin bygger till exempel på en plattform som vi testat under flera års tid. Det enda som vi gjort är att bygga in coronavirusets spikprotein. Vi gör nu alla tester som krävs för att helt säkerställa att det är säkert. Visst – ingen kan till 100 procent garantera att ett vaccin är fullständigt säkert, men det kan man inte garantera om någonting i livet. Och det är tydligt att vi behöver vaccin för att stoppa spridningen av detta virus, säger Sarah Gilbert.

”Låga antikroppssvar”

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet, menar att det ännu finns många frågetecken kring vilken effekt de nya vaccinen kommer att kunna ge.

– Jag håller med om att ett bra vaccin bör kunna stimulera ett jämnare och mer robust immunförsvar än den naturliga SARS CoV-2 infektionen. Men det är fortfarande inte klart om de här experimentella vaccinplattformarna kommer att uppnå det, säger hon.

– Det vi har sett hittills är att de experimentella vaccinplattformarna ger ganska låga antikroppssvar, medan de vaccin som producerats med traditionella tekniker ger högre nivåer. Höga nivåer ger mer långlivad immunitet vilket är ett viktigt mål för ett vaccin, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

Se mer i ”Vetenskapens värld – Corona: hopp och förtvivlan”  den 2 november i SVT och på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.