Lennart Nilsson tillsammans med den tidigare programledaren för Vetenskapens värld, Bo G Erikson (i bakgrunden). Foto: Carl-Johan Söder/TT

”Den mest professionella jag någonsin jobbat med”

Uppdaterad
Publicerad

Bo G Erikson minns med värme sin gamle medarbetare och vän Lennart Nilsson, som avled i helgen.

– Ingen har varken förr eller senare nått min gamle polares briljans, säger han.

Tillsammans producerade de flera banbrytande tv-program baserade på Nilssons vetenskapliga bilder. Bland annat vann de två Emmys för Sagan om livet och Livets mirakel och förändrade för alltid synen på fostret i moderlivet.

Bo G Erikson, som ledde Vetenskapens värld i över 30 år, var upphovsman till ett otal tv-program, men ”Sagan om livet” som han gjorde tillsammans med Lennart Nilsson och som sändes i SVT 1982 stod i en klass för sig, menar han.

Filmarna följde hur en människa blir till, hur spermien och människoägget bildas och hur de båda möts. Med hjälp av en speciell TV-kamera lyckades de första gången någonsin registrera hur ägget delar sig – det absolut första steget mot ett nytt människoliv.

– Det var ett pionjärverk. Efter åtta år var den klar, Sagan om livet, Emmy-belönad i konkurrens med BBC och världens andra TV-jättar. Det betydde oerhört mycket för både mig och Lennart.

Vad betydde Lennart för dig?

Han var en perfektionist med en närmast utomjordisk envishet, aldrig ge upp, hur konstiga förslag till scener jag än kom med.

Jag föreslog att han skulle övergå från stillbilder till film, 16 mm färg. Lennart var som alltid nyfiken men samtidigt tveksam. För en världsberömd stillbildsfotograf var detta inte bara en teknisk revolution utan också en risk – det kunde ju gå snett.

Stillbildsfotografen kan gå in i mörkrummet med tusen negativ. Och komma ut med en enda bild, men ett världsscoop. Ingen får se det dåliga. Med film är det tvärtom. En utomstående, d.v.s. jag, skulle se och bedöma bilderna först vilket var svårt för en kontrollfreak.

Vad betydde Lennart för vetenskap i svensk television?

Lennarts viktiga bidrag var att då och då sätta guldkant på Vetenskapens värld som betytt mycket för allmänhetens vetenskapsintresse. Under de decennier Lennart och jag samarbetade nådde programmet ofta en miljonpublik.

Hur påverkade han svenska folkets syn på hur barn blir till?

Lennarts fantastiska bilder i boken Ett barn blir till och Sagan om livet har revolutionerat synen på barnafödandet och förundrat hundratals miljoner människor på denna jord.

Något du minns med särskild värme från ert arbete tillsammans?

Alla krogmiddagar (fisk, aldrig kött) då vi ritade och berättade för varandra vad vi ville ha gjort i TV-rutan. Vi hade också ett speciellt belöningssystem för att hålla ordning på produktionen. När en scen på min lista var klar satte jag en lapp på Lennarts studiovägg. Han fick alltid tolv poäng av tio möjliga, ibland tjugo. Jag glömmer aldrig Mästerfotografens nöjda leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.