”Skalan och tempot som krävs för att uppfylla detta kritiska mål – vår bästa chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader – gör det till den kanske största utmaningen som mänskligheten har mött”, säger IEA:s chef Fatih Birol i ett pressmeddelande.
De åtaganden som världens länder hittills har gjort räcker inte till, enligt IEA. Den 224-sidiga rapporten beskriver vad IEA beskriver som den lättaste vägen att nå dit.
Satsa på ny teknik
Fram till 2030 handlar det i hög grad om att utnyttja befintlig teknik, exempelvis fortsatt utbyggnad av sol- och vindkraft och en övergång till uppvärmning med värmepumpar.
Därefter behöver ny teknik som vätgas och infångning och lagring av koldioxid spela en större roll, enligt IEA, som efterlyser större offentliga investeringar i pilotprojekt fram till 2030.
Parallellt behöver bruket av olja, kol och naturgas minska dramatiskt. Oljeproduktionen bör minska från dagens 100 miljoner fat till 24 miljoner fat per dag år 2050. Alla nyinvesteringar i utvinning av fossila bränslen bör stoppas omgående och försäljningen av bensin- och dieselpersonbilar bör upphöra år 2035.
Beteendeförändringar, som att köra mindre bil och flyga mindre, behövs också enligt rapporten.
Kärnkraft och biobränsle
2050 bör nära 90 procent av all elproduktion komma från förnyelsebara energikällor, varav sol och vind ska stå för nära 70 procent, enligt rapporten.
Ett kontroversiellt ställningstagande är att resten framför allt bör komma från kärnkraft, vilket kräver stora investeringar och fördubblad kapacitet till 2050. Alternativen utan kärnkraft blir dyrare, enligt IEA.
IEA föreslår också att närmare en fjärdedel av världens produktiva skogsmark ska användas för att producera biobränsle. Stefan Wirsenius som forskar om sambandet mellan markanvändning och klimatpåverkan är skeptisk.
– Det är svårt att se att det skulle kunna ske utan stora negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden. Dessutom gör skogen större klimatnytta om den får stå kvar i stället för att eldas upp, säger han till Dagens Nyheter.