– Vi vill testa alla nyfödda, eller till och med ta deras dna innan de har fötts, säger Lili Milani, forskare och chef för projektet där hela Estlands befolknings just nu håller på att bli kartlagd i form av dna-tester som samlas i ett stort frysrum.
Syftet är att hitta genetisk information om vilka som har ökad genetisk risk för till exempel cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, innan sjukdomarna ens brutit ut.
– Vi vet vilka gener som spelar in specifika sjukdomar. Nu hoppas vi kunna möta riskerna för varje enskild patient med förebyggande åtgärder, säger Lili Milani.
Nästan tjugo procent kartlagda
Hittills har drygt 210 000 ester nappat på att ge sex milliliter blod och ett informerat samtycke för att få sina gener kartlagda. Det är sexton procent av det lilla landets befolkning.
Med hjälp av dna-testet kan man kartlägga 700 000 genvarianter som är kopplade till specifika sjukdomar. Testet ger dessutom information om hur kroppen bryter ned olika läkemedel, vilket är till nytta då läkaren ska skriva ut mediciner.
I källaren på Gendatacentret förvaras de drygt 200 000 gentester som man hittills gjort. Dels i kvävefyllda stålbehållare men dessutom i en stor datacentral.
Alla medborgares dna ska lagras i frysrummet och datorerna
– Målet är att samtliga estniska medborgares dna-prover ska lagras här.
Estland har infört en datasäkerhetslag för att skydda den känsliga informationen. Enligt lagen får resultaten bara användas av universitetet och i samband med forskning om just hälsa.
Eva Loolaid, 34, är en av de som ville göra dna-testet. Hennes mamma dog i sviterna av bröstcancer och hon ville ta reda på om hon bar på någon av de genmutationer som ökar risken att utveckla sjukdomen.
Det visade sig att hon har en ärftlig genetisk mutation på BRCA2-genen, som ökar hennes risk för att insjukna i bröst- och äggstockscancer med 80% i jämförelse med andra kvinnor.
– Först blev jag chockad. Nu tänker jag att det är bra att veta, berättar Eva Loolaid.
I framtiden kan man dna testa foster
Visionen för Lili Milani, chef för det estniska gendatacentret, är att man i mycket tidigt stadium i livet kan få reda på sina risker och att kunskaperna om esternas riskgener kan leda till skräddarsydda mediciner.
– Vi skulle kunna testa barn eller till och med foster för att så tidigt som möjligt kunna möta och förebygga ärftliga sjukdomar. Det är min vision.
Mer om de allt mer använda dna-testerna i Vetenskapens värld: Dna-revolutionen i SVT2 17/2 kl.20:00 eller i SVT Play från den 16/2. Där beskrivs hur dna-tester både används för att testa hälsa, för att få rätt att gifta sig och för att lösa kriminalfall.