Omkring hälften av den svenska befolkningen har problem med magen, skriver SvD. Ibland visar det sig att problemen uppstått då personen som har magproblem gått över till vad man trodde var en mer hälsosam kost, till exempel att äta mer fiberrik mat.
Men att försöka lösa problemen med att bara tillsätta en sorts fiber är inte rätt väg. Det menar Elisabeth Norin som är forskare vid avdelningen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet.
-Generella råd fungerar inte på alla. Var och en måste lära känna sin egen mage, säger hon till Svenska Dagbladet.
Testa mindre fibrer
Bakteriefloran i tarmen ser olika ut i olika länder, beroende på kostvanor. Japaner utvecklar exempelvis sällan cancer i grovtarmen när de bor i Japan – men desto oftare om de flyttar till USA.
Medelhavskost med mycket grönsaker fungerar inte heller på alla magar, medan andra är känsliga för fullkorn, enligt en europeisk kartläggning som Norin varit med om att göra.
Elisabeth Norin råder svenskar med magproblem att testa att dra ner på fibrerna och i stället satsa på lättsmält mat som vitt bröd och kokta grönsaker, skriver Svenska Dagbladet.
Jenny Modin
jenny.modin@svt.se