Foto: Terra Mater

Forskarna avslöjar elefanternas mystiska sömnmönster

Uppdaterad
Publicerad

Två timmars sömn per natt. Drömsömn bara var tredje eller fjärde dag. Elefanter är det däggdjur som sover allra minst – ibland är de till och med vakna flera dagar i sträck.

Till skillnad från elefanter i djurparker, som kan sova fyra till sex timmar per natt, är deras vilka släktingar betydligt mindre benägna att sova.

När forskarna följde två elefanter i Botswana visade det sig att de bara vilade två timmar om dygnet, huvudsakligen på natten. Ibland var de till och med vakna flera dagar i sträck om de vandrade långa sträckor, rapporterar BBC.

Unik sömn

Enligt forskaren Paul Manger, vid universitetet i Witwatersrand i Sydafrika, är elefanternas sömnmönster unikt.

– Elefanter har det däggdjur som har kortast sömn – det verkar vara kopplat till deras stora kroppsstorlek, säger han till BBC.

Elefanterna upplevde bara drömsömn, så kallad REM-sömn, var tredje eller fjärde dygn, när de låg ned och inte sov ståendes.

– Med tanke på elefanternas berömda minne utmanar det här teorier som kopplar REM-sömn till minneskonsolidering.

För att avgöra när elefanterna sov utrustade forskarna elefanterna med teknisk apparatur under huden på snabeln. Om elefantens snabel var stilla i mer än fem minuter bedömde forskarna att djuret sov.

Ingen överraskning

Men resultatet kom inte som någon överraskning. Forskarna räknade redan före studien med att elefanterna skulle sova minst av alla däggdjur eftersom de är störst. Generellt sett sover små däggdjur mer än stora.

– Vi är inte säkra på varför det är så. Sömn är en av de verkligt ovanliga mysterierna inom biologin, tillsammans med matintag och reproduktion är det en av biologins nödvändigheter. Vi måste sova för att överleva.

Men det är fortfarande ett mysterium hur elefanter kan klara sig med så lite sömn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.