Foto: TT

Fynd av käke kan förändra historieskrivning

Uppdaterad
Publicerad

En nästan tre miljoner år gammal käke som hittats i Etiopíen gör att synen på våra förfäder kanske måste förändras. Fyndet är nära en halv miljon år äldre än tidigare fossil.

Ett amerikanskt forskarlag under ledning av Brian Villmoare har nu analyserat den fossilkäke som grävdes fram i Etiopien 2013. Käken, som har fem bevarade tänder, är enligt forskarna det äldsta fossil i människosläktet Homos historia.

Fyndet dateras till 2,8 miljoner år. Det är nästan en halv miljon år äldre än tidigare fossil som hittats från släktet. Studien presenteras i tidskriften Science.

Utvecklats tidigare

Lektor, Jan Storå, vid Osteoarkeologiksa institutionen vid Stockholms univeristet tycker att fossilet är ett spännande fynd som kan komma att förändra historieskrivningen.

– Det här fyndet fyller ett tomrum i en period som vi inte vetat så mycket om. Just nu passar inte fossilet in i den tänkta linjen som finns inom evolutionsläran. Det här visar helt enkelt på nånting nytt som vi tidigare inte sett och att människan verkar ha utvecklats mycket tidigare än vi trott, säger Jan Storå.

Fyndet har grävts fram i det historiska Ledi-Geraru området som ligger i Afarregionen i Etiopien. Här har fossiler från 2,8 miljoner år och äldre hittats tidigare. Men då har de tillhört förstadiesläktet Australopithecus afarensis som beskrivs som en äldre människoapa.

Vår tids förfäder

Det nya fyndet ser annorlunda ut, trots att det kommer från samma zon och tidsperiod. Den påminner om vår tids förfäder, alltså människosläktet Homo. Där ingår arterna Homo habilis och Homo Rudolfensis som levde för 2,3 – 2,4 miljoner år sedan. Framförallt är det tändernas storlek och slitaget på tänderna som är likt.

– Den här käken utmärker sig för att tänderna är mindre än Australopithecus släktets tänder. De hade större och grövre tänder vilket tyder på att de ätit och levt på olika sätt, säger Jan Storå.

Grövre

Men vad som också utmärker fossilet är att den påminner om släktet Australopithecus. Framförallt är det framsidan av käken som är grövre.

– I det här fallet så saknas ju ännu resten av skelettet så därför är det ju svårt att artbestämma detta fossil. Det har ju inte heller forskarna gjort utan kallar den bara Homo och det tycker jag är klokt. För fossilet är inte entydigt det ena eller det andra. Det fyndet kan bekräfta att det hände något där i evolutionen under just den här tiden och att utvecklingen inte skett linjärt utan parallellt många gånger, säger Jan Storå

Där fossilet hittades fanns ett öppet landskap med gräs, buskar och bara lite skog, i närheten av en sjö med flodhästar, krokodiler och fiskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.