• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/Milos Andera.

Så kan vi stoppa dödliga pandemier

Uppdaterad
Publicerad

Fladdermöss tros ligga bakom dödliga pandemier, däribland covid-19. Vi måste stoppa smittan redan där om vi vill förhindra flera virusutbrott, menar forskare i en ny debatterande artikel.

Covid-19, sars och mers är bara några exempel på dödliga pandemier som kommer från fladdermöss. Därför måste vi rikta mer forskning på att förstå fladdermöss om vi vill stoppa virusutbrott i framtiden. 

Det hävdar Daniel Streicker, ekolog på Glasgows universitet och Amy Gilbert, biolog på ett amerikanskt forskningscenter, i en ny artikel publicerad i Science. 

Åke Lundkvist som är virusforskare på Uppsala universitet håller med om att det saknas forskning. I Sverige finns det bara ett fåtal forskningsprojekt som fokuserar på fladdermöss.

– Jag tror inte att världen har hunnit med att förstå hur viktigt det är. Det kan för mig som är zoonos- och virusexpert sedan trettio år vara lite förvånande. Varför lär vi oss inte? Undrar Åke Lundkvist. 

Fladdermöss sprider virus 

Den fridlysta fladdermusen som tros ha funnits i ungefär 60 miljoner år bär på särskilt många farliga virus. De drabbas oftast inte själva och sprider därför virus lättare.

– Just för att de är gamla arter har de samlat på sig en massa virus. Det finns ett tiotusentals virus i de här arterna som vi inte ens känner till, säger Åke Lundkvist. 

Vad behöver vi göra? 

Gen-editering med den nu Nobelprisade Crispr Cas-9 metoden kan bli aktuellt i framtiden. Det innebär att de gener som är immuna mot viruset kopieras. Liknande experiment görs nu på möss som sprider borrelia.  

Ett annat alternativ är att ge vaccin till fladdermöss som de sedan sprider till varandra. Men Åke Lundkvist menar att det först krävs enormt mycket mer forskning. 

– Det här coronaviruset som härjar nu är det tredje inom sjutton år. Så länge vi fortsätter att bli fler och fler människor och tränga ihop vilda djur och tamdjur med människor så kommer det här att hända oftare och oftare tror jag, säger Åke Lundkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.