Ända sedan 1980 har vi regelbundet ställt fram klockan till sommartid i Sverige. Det innebär att vi förlorar en timme på dygnet och för många är det en timmes sömn som försvinner.
Men någonting som man inte alltid tänker på, är att tidsomställning också känns av i våra ladugårdar:
– Korna kan bli stressade och irriterade om maten inte är där i tid, de börjar råma och knuffas och de blir ”gnauna” som vi säger på danska – morgonsura! säger Per Peetz Nielsen, biträdande professor i etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Anledningen till att vi ställer fram klockan till sommaren är för att kunna utnyttja solen under längre tid på dygnet och på så vis spara energi.
Redan på 1700-talet var det tal om att spara på stearinljusen. Men det var först 1916 under första världskriget då det blev brist på olja och el, som man på allvar testade sommartiden i flera europeiska länder – däribland Sverige.
Lantbrukare motsätter sig
Ända från början har det främst varit lantbrukarna som motsatt sig att plötsligt ändra på tiden.
Framförallt för att mjölkkorna och andra rutinberoende produktionsdjur som behöver stora mängder mat, inte gillar att få ändrade mattider:
– För om man gör det abrupt, från en dag till en annan, så får man en stressreaktion hos djuren, så de flesta lantbrukare gör omställningen successivt, en halvtimme i veckan, för att vänja djuren långsamt vid att, nu ändrar vi tiden, säger Per Peetz Nielsen.
Bort med tidsomställningen
Flera länder funderar nu på att ta bort sommartiden på grund av problemen inom lantbruket. Bland annat i Australien som är ett av de 70 länder i världen som har särskild tid på sommaren.
– Där finns ganska stora diskussioner bland lantbruksorganisationer om att de inte vill ha sommartid eftersom det blir ett irritationsmoment för lantbrukaren, säger Per Peetz Nielsen.
Men enligt etolog Per Peetz Nielsen så innebär inte stressen att korna blir sjuka eller att mjölken skulle bli sämre. Framförallt eftersom det handlar om så kort tidsskillnad vid två enstaka tillfällen per år:
–Det finns inga vetenskapliga belägg för det i alla fall. De blir inte fysiskt sjuka utan psykiskt störda och stressade under en kort period, säger Per Peetz Nielsen.
Människan mest utsatt
Trots att det främst är främst lantbrukarna som från början motsatt sig att ställa om klockan – så är det ändå vi människor som påverkas mest av tidsomställningen.
Om du någonsin känt ångest över att mista en timme på dygnet efter omställningen till sommartid så är det helt normalt.
För vår inre biologiska klocka, även kallad dygnsrytmen, som bland annat styr när vi ska bli sömniga och hungriga, är inte lika lätt att ställa om som väckarklockan.
– Den biologiska klockan är dirigent för hormoner och vissa signalämnen och när den är i obalans är man i jet lag-situationen, där det är svårt att anpassa sig efter den nya tiden, säger Jerker Hetta, sömnforskare och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet.
Hjärtattack och självmord
Det kan ta flera veckor för vår biologiska klocka att hamna i takt med den nya sommartiden och det kan bli farligt för personer som redan är i riskzonen för vissa sjukdomar.
– Det finns undersökningar som visar att hjärtinfarkter ökar, och när det gäller psykiska sjukdomar, så finns det studier som visar att självmordsbeteende också ökar något efter omställningen, säger Jerker Hetta.
De personer som drabbas mest är blinda som inte har samma koppling till klockan som seende, äldre personer, men också tonåringar som generellt sätt inte är särskilt morgonpigga.
För ett par år sen visade en svensk undersökning att omkring trettio svenskar dör varje år i hjärtinfarkt i och med bytet till sommartid. Men hjärtinfarkterna minskar sen med tio fall när klockan vrids tillbaka till vintertiden igen.
– Vi har lättare att ställa klockan i den riktningen. Vi har nog lite längre tid i oss än 24 timmars dygnet. Alla omställningar man gör är lättare att anpassa sig till om man förlänger dygnet.
Sparad el – inte nog
Samhällets energivinster med att ställa fram klockan till sommaren är relativt små, på gränsen till försumbara enligt svenska näringsdepartementet.
Men det finns studier från USA som nyligen pekat på att sommartiden reducerat USA:s årliga elförbrukning med 0,03 procent, vilket i slutändan blir en hel del el i ett så stort land.
Samtidigt finns studier från EU som tvärt om pekar på att den totala energiförbrukningen ökar i och med ett ökat behov av luftkonditionering och uppvärmning.
När klockan ställs om varje år kan det också bli problematiskt för ett lands infrastruktur, sjukvård och statsapparat – med alla klockor som måste synkroniseras och ställas om, fortfarande ofta manuellt.
Hela tiden sommartid
Vitryssland och Ryssland beslöt för ett par år sen på grund av den anledningen att ta bort tidsomställningen helt och hållet och stanna på sommartiden.
Det tror också sömnforskare Jerker Hetta är lösningen för att undvika de hälsorisker som sommartiden faktiskt innebär:
– Skulle man ta bort omställningarna då skulle man kunna behålla sommartiden året om och alltså få en lite mer östligare tid. Vi får längre kvällar och faktum är att en väg till god hälsa är att vara regelbunden, det är väldigt väl visat, att de som har en regelbunden dygnsrytm mår bättre.