Världshavens syrenivåer minskar i en takt som saknar motstycke, konstaterar Internationella naturvårdsunionen (IUCN) i en ny rapport. Utvecklingen drivs på av klimatförändringar, och IUCN hoppas därför att rapporten bidrar till att fokus riktas mot världshaven under det pågående klimattoppmötet i Madrid.
”Våra hav har inte fått den uppmärksamhet det förtjänar. Haven genererar över hälften av syret vi andas”, skriver klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) i rapportens förord.
Fiskeindustrin i fara
Fram till år 2100 räknar alltså IUCN med att världshaven kommer att ha förlorat mellan 3 och 4 procent av sina syrereserver. De största syreförlusterna väntas drabba marint liv mellan havsytan och 1 000 meters djup, den del av havet där den biologiska mångfalden är som störst.
Den pågående syredräneringen stör fiskearter och ekosystem och bäddar för ”döda zoner”, vilket även innebär stora utmaningar för fiskenäringen, bland annat i Östersjön och därmed Sverige.
– Det handlar på sikt om fiskeindustrins överlevnad, och ett hållbart fiske är bara möjligt om klimattoppmöten som det i Madrid leder till konkreta förändringar, säger Linnéa Engström vid Marine Stewardship Council, en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur.
Särskilt hotade
Sedan 1900-talets mitt har världshavens syrenivåer redan minskat med mellan 1 och 2 procent, vilket sammanfaller med övergödning längs kustområden världen över. Två arter som i IUCN:s rapport pekas ut som särskilt hotade är svärdfisk och tonfisk, båda rovfiskar som är speciellt känsliga på grund av sitt energibehov.
IUCN påpekar också att problemet är globalt och drabbar näst intill samtliga kustområden i hela världen.
– Vi pratar mycket om plasten i världshaven, men snart måste vi på allvar även börja prata om utsläppen från jordbruk och industrier, säger Linnéa Engström till TT.