Den globala produktionen av fisk och skaldjur, både vildfångade och odlade skulle kunna öka med mellan 21-44 miljoner ton till år 2050 enligt studien som bland annat räknat på hur marknadskrafter påverkar utvecklingen. Det motsvarar 12-25 procent av det ökade proteinbehovet när vi blir nära 10 miljarder människor enligt FN:s prognoser.
Forskarna har tagit med fångstdata för 4700 fiskebestånd. Med hårdare regler och kontroll för överfiske så vore det möjligt att ta ut lite mer vildfisk än idag.
Krävs hållbart fiskfoder
Den största potentialen finns dock bland odlad fisk och skaldjur (främst musslor) som skulle kunna expandera mycket kraftigt anser miljöekonomerna. Fast det behöver ske mer hållbart än med dagens teknik för att inte övergöda havet eller leda till utfiskning. Fiskfodret får inte komma från vildfångad fisk utan istället göras av rester från jord- och vattenbruk, insekter, odlade alger eller genmodifierade organismer.
– Odlad mat från havet har en gigantisk potential, anser professor Kristina Sundell som är föreståndare för Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC vid Göteborgs Universitet.
– Om man tänker jordens yta så är 71 procent vatten, hav det mesta men lite sötvatten och 29 procent jord eller land, fortsätter hon.
Snabb teknikutveckling av havsbruk
Kristina Sundell tycker att slutsatserna i studien i stort är rimliga, men att forskarna varit konservativa när de bedömer teknikutvecklingen för marint vattenbruk. De räknar inte till exempel på fiskodlingar på land utan avfall där fisk, skaldjur och växter lever i ett slutet cirkulerande system.
Viktig rapport, men perspektiv saknas
Beatrice Crona och Max Troell som är forskare på Stockholm Resillience Center vid Stockholms universitet tycker också båda att den nya studien är viktig, men saknar vissa hållbarhetsperspektiv. Den berör inte att många fiskodlingar idag matas med soja som vuxit på nedhuggen regnskogsmark och om marint havsbruk ska nästan fördubblas till år 2050 så skulle också sojaproduktionen behöva fördubblas, men på ett hållbart sätt. Dessutom har man inte tagit med algodling som skulle kunna bli en stor proteinkälla från havet framöver.