• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Galaxhopen Abell 1314 ligger 460 miljoner ljusår bort och har kolliderat med en annan galaxhop. Det som lyser i rosa och orange är enorma moln av plasma som Lofar har observerat. Foto: Amanda Wilber/LOFAR Surveys Team

Nytt teleskop har upptäckt hundratusentals nya galaxer

Uppdaterad
Publicerad

Europas största radioteleskop, Lofar, har upptäckt hundratusentals nya galaxer. Uppdraget är att kartlägga hela norra himlen och se det som förut varit osynligt för oss.

Radioteleskopet Lofar består av tusentals små antenner som är utplacerade över hela Europa. En Lofar-station finns på Onsala Rymdobservatorium utanför Göteborg där radioastronomen Cathy Horellou arbetar.

–  Lofar är ett väldigt känsligt instrument och därför har vi kunnat upptäcka hundratusentals nya galaxer. Många av dem ligger flera miljarder ljusår bort, säger hon.

Våldsamma svarta hål

De har också kunnat se strukturer mellan galaxer som förut inte har gått att observera.

Med radioteleskop kan man se hur våldsamma supermassiva svarta hål i galaxers mitt lyser väldigt starkt i radiostrålning. De skjuter ut jetstrålar innehållande gas och laddade partiklar. Med Lofar har man nu kunnat följa de här strålarna långt utanför sin hemgalax och se hur det växelverkar med materia i sin omgivning.

–Jetstrålarna är inte alltid raka. Det är som om det blåser därute, säger Cathy Horellou.

En dröm

Målet är att inom några år presentera en fullständig karta över hela norra stjärnhimlen. I veckan presenterades den första delen. 200 astronomer presenterade sina resultat i ett temanummer av den vetenskapliga tidskriften Astronomy & Astrophysics. 

– Det är en dröm! Det har varit en lång väg att få en sådan här fin karta, säger hon.

Ett helt nytt fönster

Lofar står för Low Frequency Array. Det betyder att teleskopet fångar upp ljus från universum med låg frekvens. Det gör att ett helt nytt fönster mot rymden öppnas upp.

– Med optiska teleskop kan man i princip bara se ljus från stjärnor, men Lofar kan se ljus som alstras av gamla elektroner som har lägre energi än andra, och sådana finns det väldig många av i universum, säger Cathy Horellou.

190 mil stort radioteleskop

Lofar är ett radioteleskop som har sitt center i Nederländerna. Det består av tusentals små antenner som är utspridda i sju europeiska länder. De är ihopkopplade med ett höghastighetsfibernätverk som sammanför alla observationer. Tillsammans bilder det ett enormt radioteleskop med en diameter på 190 mil.

Onsala Rymdobservatorium utanför Göteborg härbärgerar en av Lofar-anläggningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.