Studien publiceras i The Lancet Psychiatry, och forskare undersökte sju olika hjärnregioner som man misstänker har koppling till adhd, en diagnos som ofta tar sig till uttryck i impulsivitet, hyperaktivitet och problem med uppmärksamhet.
Något mindre hjärna
Fem av de sju hjärnregionerna visade sig vara något mindre i storlek hos barn som hade en adhd-diagnos. Skillnaderna är små men mätbara. Deltagarna i studien kommer från länder som Norge, USA, Nederländerna och Kina.
– Resultatet bekräftar det man tidigare antagit, och med ett så här stort material blir det mer trovärdigt, säger Sven Bölte, professor vid Karolinska Institutet som forskar om adhd.
Amygdala
Ett område är amygdala, som sitter långt innanför tinningen och är en del av känslohjärnan. Den har en viktig funktion för uppkomsten av negativa och positiva känslor. Storleken på amygdala har redan tidigare kopplats samman med hyperaktivitet.
Ett annat område som är mindre hos barn är accumbenskärnan, som även den sitter i känslohjärnan. Detta område styr hjärnans belöningssystem. Hos personer med adhd har man sett att belöningssystemet kickar igång snabbare än hos andra men sedan så går dopaminnivåerna i stället ner, vilket minskar motivationen.
Andra hjärnregioner som också visade sig vara något mindre var hippocampus, svanskärnan och skalkärnan.
Hjärnan växer
Skillnaderna i storleken hos de olika regiondelarna var inte så tydliga hos vuxna med adhd. Det tyder på att hjärnregionerna som kopplas ihop med adhd växer i kapp när man växer upp.
– Man har sett att hyperaktivitet hos barn med adhd kan minska under uppväxten. Hjärnan fortsätter att utvecklas till efter 25 års ålder, säger Sven Bölte.
Studien är dock inte anpassad för att titta på förändring och fler studier behövs där man följer enskilda barn med adhd när de växer upp.
Vill minska stigmat
Forskarna bakom studien hoppas att undersökningen ska minska fördomar om adhd och ge en bättre förståelse för diagnosen.
Att man i forskningen kommer fram till vissa hjärnregioner är mindre hos barn bör inte ses som något negativt.
– Man ska inte tolka resultatet som att det är en hjärnskada, utan att det är ett annat sätt att vara på, säger Sven Bölte.
Referens: Martine Hoogman et al. Subcortical brain volume differences in participants with deficit hyperactivity disorder in children and adults: a cross sectional mega-analysis. The Lancet Psychiatry, 2017.