Forskarna har tidigare visat att nivåerna av kortisol hos handlare i Londons finansiella kvarter ökar i takt med att börsens svängningar blir större. Under en tvåveckorsperiod gick hormonnivåerna upp med 68 procent.
Enligt en ny studie leder höga nivåer av hormonet under en längre tid till att handlarna blir mindre riskbenägna.
Berg-och-dalbana
– Varje handlare vet att ens kropp åker berg-och-dalbana av marknaderna. Men vi har dålig kunskap om hur detta påverkar kroppen och handlarnas benägenhet att ta risker, säger John Coates, en av forskarna bakom studien och före detta derivathandlare på Wall Street i USA.
I studien testade forskarna att ge 36 försökspersoner hydrokortison, vilket är detsamma som kortisol. Nivåerna ökade med 69 procent, det vill säga nästan exakt lika mycket som i den första studien. Sen fick de spela ett spel där de kunde vinna riktiga pengar, dock inte utan att ta risker.
I ett kortare perspektiv hade kortisolnivåerna ingen effekt alls, men på längre sikt resulterade det i en drastisk minskning av riskbenägenheten. ”Riskpremien”, det vill säga den mängd extra risk någon tolererar i utbyte mot en möjlig högre vinst, sjönk med 44 procent.
Slutsatsen blir, skriver de i Proceedings of the National Academy of Sciences, att handlarnas benägenhet att ta risker minskar när marknaden är osäker en längre tid, som under en finanskris, det vill säga under en tid då risktagande behövs som allra mest, något som kan förvärra krisen ytterligare.
Kritiska forskare
Men alla är inte överrens om vikten av studiens resultat.
– Jag tycker att det är en intressant hypotes att testa. Dock är det en liten studie, vilket gör att resultaten måste tolkas försiktigt, säger Magnus Johannesson professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han tycker att studiens underlag är för litet för att dra några större slutsatser.
– Små studier ökar risken för falska positiva resultat. För att fästa någon stor vikt vid resultaten skulle de behöva replikeras i en större studie, säger han.
Fakta: Kortisol
Kortisol är ett steroidhormon som utsöndras från binjurarna, ofta i relation till stress. Andra så kallade stresshormoner är noradrenalin och adrenalin.
Flera psykiska sjukdomar som depression och ångestsyndrom hänger ihop med störningar i utsöndringen av stresshormoner som kortisol
Källa: Nationalencyklopedien (TT)