Med hjälp av en magnetkamera undersöks Jake Hauslers hjärna noggrant. Forskarna vill ta reda på varför han har ett så bra långtidsminne. Foto: Catalyst/ABC

”Fjärde maj 2013 var en lördag och jag såg Iron Man 3”

Publicerad

Forskare har gjort den mest detaljerade undersökningen av en ung persons hjärna hittills. Varför? Eftersom han har en unik förmåga att minnas saker.

Jake Hausler är tillsynes en helt vanlig 11-åring – om det inte vore för en sak: hans otroliga förmåga att minnas vad han gjort under sitt liv.

Frågar man Jake Hausler vad han gjorde den fjärde maj 2013 så svarar han:

– Det var en lördag och jag såg Iron Man 3, säger Jake Hausler, med ett litet leende.

Hur den här förmågan – som kallas hypertymesi – uppstår är dock inte helt klart. Det enda forskarna kan se när de scannar av Jake Hauslers hjärna med magnetkamera är att ett område i hans hjärna, fasciculus uncinatus, är ovanligt stort. Att han är extra intressant är för att han är den yngsta personen man känner till med egenskapen.

– Det finns förhoppningar om att vi kan lära oss något helt nytt om minnet. Människans hjärna är det mest komplexa fenomenet i universum som vi känner till, och minnet är en av de viktigaste funktionerna i detta komplexa system, säger James McGaugh, professor i neurologi vid University of California.

Påverkar bara långtidsminnet

James McGaugh upptäckte hypertymesi för femton år sedan. Sedan dess har han undersökt flera tusen personer och av dem har 55 visat sig ha den här extraordinära förmågan att minnas vad de själva gjorde och vad som hände i världen vid olika datum.

Men det är bara långtidsminnet som är speciellt – i andra typer av inlärning gör de lika bra ifrån sig som alla andra människor.

– Folk tror ofta att jag är någon typ av savant som räknar ut saker väldigt snabbt och har andra superintelligenta förmågor utöver mitt minne, men så är det inte, säger en av personerna som James McGaugh intervjuat.

Hur stort är minneslagret hos oss andra?

Fram till idag har hypertymesi förbryllat forskarna, men förhoppningen är att förståelsen för hur Jake Hauslers hjärna kodar in minnen kan hjälpa oss att komma närmare ett svar på hur vanliga människors minne fungerar.

En av knäckfrågorna för forskarna på Washington University, som undersöker Jak Hauslers hjärna, om vanliga människor har samma förmåga utan att kunna plocka fram minnena. Eller om det helt enkelt inte kodas in i våra hjärnor överhuvudtaget.

I Vetenskapens värld på måndag 20.00 i SVT2, och på svtplay.se: Kan man lita på minnet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.