Foto: Erik Mårtensson / TT

Jogga dig till en friskare hjärna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare har visat hur fysisk aktivitet skyddar hjärnan mot stress och depression. Resultaten kan bana väg för en ny typ av läkemedel mot psykisk sjukdom.

När vi är stressade bildas ämnen i våra kroppar som är skadliga för hjärnan, men när vi tränar renar musklerna blodet från dessa ämnen. Det har en forskargrupp vid Karolinska institutet i Stockholm kommit fram till i en ny studie.

– Vi upptäckte att musklerna filtrerar bort en signal som annars skulle gått upp i hjärnan och orsaka depression, säger Maria Lindskog, en av forskare som ligger bakom studien som idag publiceras i  den vetenskapliga tidskriften Cell.

Oväntad funktion

Studien gjordes på möss där man på genetisk väg låtit hälften av dem födas med vältränade muskler. För att simulera stress på ett så trovärdigt sätt som möjligt utsatte man mössen för höga ljud, blinkande ljus och omvänd dygnsrytm med oförutsägbara tider. De vanliga mössen, utan extra muskelmassa, blev småningom deprimerade medan mössen med vältränade muskler inte visade några symptom alls på depression.

– Vår forskningshypotes var att musklerna tillverkade något ämne som har en välgörande effekt på hjärnan. Men vi fann egentligen en helt annan funktion, att vältränade muskler tillverkar ett enzym som renar kroppen från skadliga ämnen, säger Jorge Ruas, forskargruppledare på institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet.

Öppnar för ny behandling

Maria Lindskog menar att utvecklingen av antidepressiva läkemedel har i princip stått still sedan slutet av 1990-talet då de så kallade SSRI-medicinerna kom ut på marknaden. Hon tror att de nya forskningsresultaten kan bana väg för en helt ny typ av läkemedel mot depression.

– Ett av problemen med att behandla psykisk sjukdom är att det är svårt att få läkemedlet att gå in i hjärnan. Med den här modellen skulle vi kunna ta fram ett läkemedel som verkar på musklerna istället och sedan har en sekundär effekt på hjärnan, säger hon.

Jorge Ruas instämmer och tillägger:

– Psykiatrikerna har länge ordinerat motion till sina patienter, men nu kan vi äntligen förklara för patienterna varför de bör träna. Det blir en mycket starkare motivation när råden känns vetenskapligt underbyggda, säger han.

Långt kvar

På labbet på Karolinska Institutet har Jorge Ruas forskargrupp just startat en musstudie där man undersöker hur olika ämnen påverkar musklernas produktion av det renande enzymet.

Lyckas man ta fram ett sådant ämne skulle man kunna ge det som ett läkemedel till personer som av olika orsaker inte har möjlighet att träna.

– Men som med alla studier på möss är det långt kvar till man har en färdig behandling för människor, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.