Jordens skakningar har minskat på grund av att vi inte rör oss i städer lika mycket. Foto: SVT

Jordens skakningar har minskat av coronaepidemin

Uppdaterad
Publicerad

I och med coronaepidemin har människors rörelsemönster förändrats. Minskat omgivningsbrus gör att stadsnära stationer som mäter jordskalv kan registrera mindre jordskalv.

Geologen och seismologen Thomas Lecocq i Bryssel var först med att notera en skillnad i jordens skakningar.  

Bryssel har sett en minskning av det seismiska omgivningsbullet på cirka 30 till 50 procent sedan mitten av mars, ungefär då landet började genomföra stängningar av skolor och företag och andra sociala distansåtgärder, uppger han till CNN. 

Ett minskat omgivningsbrus möjliggör mätstationer att registrera ännu mindre jordskalv. 

De flesta mätstationer bortom stadsbullret 

Vanligtvis placeras mätstationer bortom stadens omgivningsbrus, men en del äldre finns i stadsmiljö. 

– Vi vill ju titta på jordbävningarna och de är svårare att plocka upp om det brusar så här mycket, säger Björn Lund som är som är universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet. 

Mätstationen i Bryssel ligger nämligen mitt i staden, och det tillsammans med nedstängningen av samhället förklarar den skillnad som märkts där. 

Björn Lund menar att sådana äldre mätstationer i städer fyller en funktion. I Sverige har vi en mätstation mitt i staden, den ligger i Uppsala och är från 1904.  

Mätstationen i Uppsala kan registrera jordbävningar längre bort, och tack vare att den funnits länge går jämförelser att göra över tid. 

– Till exempel för ett halvår sen skickade vi data till en forskare i Kalifornien som var intresserad av jordbävningen i Ecuador 1906. Och då kan vi jämföra den jordbävning som var där 2016 med den 1906, säger han. 

Viss skillnad i Sverige 

När Björn Lund tar fram data från Bogesunds mätstation norr om Lindingö går det att se att omgivningsbullret från storstadens rusningstrafik försvunnit mer och mer under mars månad. Samma skillnad syns inte i Uppsala, trots att mätstationen där är mitt i staden. 

– Det är ett mindre känsligt instrument i Uppsala vilket gör att mindre skakningar längre bort inte syns så bra, säger Björn Lund. 

Att det är mindre brus i slutet av mars än i början på Bogesund menar Björn Lund visar att det är mindre rörelse i form av trafik, tunnelbana och industrier nu än för en månad sedan. 

– Man ser också att det tidigare i Stockholm var mer rörelse på helgerna. Det finns ju rusningstidssignaler då också. Som nästan helt försvunnit nu. Inga helgutflykter eller helgjobb nu alltså. Det är betydligt lugnare i Uppsala på helgdagarna än i veckan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.