Länge har maskiner varit bättre än människor på många uppgifter. Vi använder dagligen datorer för en mängd olika uppgifter. Och nu börjar maskinerna bli bättre än människan på många nya saker, som att upptäcka cancer på en medicinsk bild, hitta felaktiga transaktioner eller bara komma på vilken låt du vill lyssna på härnäst.
I takt med att maskinerna utvecklar nya färdigheter och tar över fler jobb så tror Erik Brynjolfsson, ekonom och professor vid Massachusetts Institute of Technology, att både ekonomin och arbetsmarknaden kommer att påverkas. Det finns då stor risk för att de ekonomiska klyftorna mellan människor ökar.
Inkomsten kan minska
Priset på varor och tjänster kan visserligen minska när maskiner tar över och företagen inte behöver betala ut lika mycket löner. Men det innebär också att inkomsten kan minska för somliga.
– Jobb kommer att gå förlorade samtidigt som nya jobb skapas, precis som det varit förr i tiden. Men jag tror att de nästkommande åren kommer att ge större klyftor än vi tidigare har sett. Människor som inte utvecklar sina färdigheter kommer få minskad inkomst och ojämlikheten kan öka ännu mer, säger Erik Brynjolfsson till SVT Vetenskap.
Skapa nya jobb
Hans analys av hur ekonomin och arbetsmarknaden kan påverkas av ökad automatisering publiceras i tidskriften Science. Men det finns flera saker som politiker, företag och individer kan göra för att förhindra att klyftorna ökar i takt med att utvecklingen går framåt, anser Erik Brynjolfsson. Han vill bland annat se ett ökat fokus på entreprenörskap inom utbildningsväsendet för att vi ska klara av att skapa nya jobb där människor behövs.
– Vi behöver modernisera våra utbildningar för att främja kreativitet och sociala färdigheter. Och så behöver vi uppmuntra entreprenörskap för att hjälpa till att skapa nya varor, tjänster och jobb i framtiden. Sedan behöver det komma politiska riktlinjer för nya och mer flexibla skyddsnät i samhället, som olika former av bidrag.
Klumpiga robotar
Även om vi kommer att se stora förändringar i arbetsmarknaden framöver så kommer det fortfarande finnas jobb där människan är bättre än maskinerna, enligt Erik Brynjolfsson.
Många maskiner är till exempel klumpigare än människor och därför sämre på uppgifter som kräver finmotorik. Och även om maskiner har blivit bättre än människan på att läsa av röntgenbilder så är de inte lika bra som oss på arbetsuppgifter som kräver empatisk förmåga. De är till exempel sämre på att trösta och prata med patienter.