Nu menar forskare att alla bisfenoler bör förbjudas helt i kontakt med mat.
– Jag tycker att studiens resultat är allvarligt. Vi har en global fetmaepidemi i världen just nu och bisfenol skulle kunna vara en av orsakerna, säger Monica Lind som forskar om miljögifters betydelse för bland annat fetma.
Mycket vanlig plastkemikalie
Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier. Den finns nästan överallt i vår omgivning – i konserv- och plastburkar, på kassakvitton och i byggmaterial som fogmassa.
Nu har kinesiska forskare hittat tydliga belägg för att höga halter av bisfenol A i urinen ökar risken för övervikt och fetma bland nio till 12-åriga flickor. De som hade höga halter av bisfenol A i urinen löpte dubbelt så stor risk att drabbas av fetma och övervikt än de flickor som hade lägre nivåer av bisfenol A. Bland pojkar i samma ålder sågs inte samma koppling.
Kan påverka puberteten
Forskarna bakom studien menar att mycket talar för att bisfenol A är en så kallad obesogen, ett främmande ämne som går in i kroppen och kan påverka både puberteten och kroppens möjlighet att bryta ned fett, vilket i sin tur kan orsaka fetma.
Allt mer forskning, både på djur och människor, visar nu på hälsoriskerna med bisfenol A – som inte bara tycks öka risken för fetma, utan också hjärt- och kärlsjukdomar och även påverkar fortplantningsförmågan. Därför är det nu dags att skärpa lagstiftningen mot ämnet, anser Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala Universitet.
”Förbjud kontakt mellan bisfenoler och mat”
– Bisfenol bör regleras hårdare. Man bör förbjuda alla bisfenoler i all kontakt med mat.
– Varför det?
– Därför att mat är den viktigaste exponeringskällan för bisfenol och det är alltför många studier som nu visar att bisfenol är en hormonstörande kemikalie, säger Monica Lind.
Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE. Cirka 1300 skolbarn i Shanghai deltog.