• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

För första gången har forskare undersökt hur ett korallrev påverkas av högre koldioxidhalter i sin naturliga miljö. Det visade sig att tillväxten påverkades negativt. Foto: Aaron Takeo Ninokawa

Koraller får svårare att bilda rev

Publicerad

Korallreven är inte bara fina att titta på utan fyller också många viktiga funktioner för havslivet och oss människor. Nu visar en ny unik studie att höga koldioxidhalter inte bara påverkar enskilda korallarter, utan hela korallrev.

Omkring en fjärdedel av allt marint liv finns i anslutning till korallrev. För många arter är de livsnödvändiga för att hitta föda eller söka skydd undan rovdjur. Korallreven hjälper också till att dämpa effekterna av stormar och tsunamivågor längs med kusten.

När koldioxidhalten i luften ökar tas allt mer koldioxid upp av haven. Det leder till försurning och en förändrad havskemi. Nu har forskare för första gången undersökt hur högre koldioxidhalter påverkar ett helt korallrev i sin naturliga miljö.

– Sambandet mellan koldioxid och korallers tillväxt har tidigare mest studerats i laboratorier på en eller några få arter i taget. Studien bekräftar att de tidigare resultaten från laboratorier också gäller för hela korallrev i sin naturliga miljö, säger Mats Grahn, professor i evolutionsbiologi och korallforskare vid Södertörns högskola.

Hämmar tillväxten

Forskarna bakom den nya studien utsatte ett område på 400 kvadratmeter i Stora barriärrevet utanför Australiens östra kust för försurning, en nivå som förväntas uppkomma i slutet av århundradet om vi inte minskar koldioxidutsläppen markant.

Resultaten som publiceras i Nature visar att kalket som korallerna behöver för att växa och bilda rev minskade med 34 procent i det försurade området.

– Man ser att kalkavlagringen minskar på hela korallsamhället och det påverkar tillväxten. Sen kan man bara spekulera kring vad det har för sekundära effekter för resten av det marina livet, säger Albert Norström, korallforskare vid Stockholm Resilience Center.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.