Det har nu gått över ett år sedan Lindas storebror Tom dog av en överdos av en mängd olika narkotikaklassade läkemedel. Tom hade problem med droger i ungdomen, men lyckades sluta och hålla sig drogfri i åtta år.
– Sen tog han ett återfall i samband med en depression. Även om man har varit drogfri länge, går det snabbt att hamna tillbaka där man var. Tom var väldigt destruktiv i sitt missbruk och fick självmordstankar. Han sökte hjälp och försökte bli inlagd inom psykiatrin, berättar Linda.
Sattes med missbrukare
Efter några turer till psykakuten hamnade Tom till slut på ett stödboende i kommunen. Något som gjorde Linda upprörd.
– Där bor ju stans alla värsta missbrukare som samhället har gett upp hoppet om. Jag tycker inte att en 35-åring som har varit drogfri så länge hör hemma där. Så klart måste de ha tak över huvudet, men det borde finns fler ställen att bo på, säger Linda.
”Det var fruktansvärt”
Bara två veckor senare ringde telefonen. Det var Lindas mamma i andra änden.
– Hon bara skrek rakt ut i luren att han var död. Det var fruktansvärt, berättar Linda.
Det hann inte ens gå sex veckor innan historien återupprepade sig. Denna gång med Lindas lillebror Robin.
– Det var hans födelsedag. Han gick hem till en kompis för att fira och på vägen dit köpte han väl med sig heroin antar jag. Han tog det och gick sen till sängs, sen dog han under natten någon gång.
”Skickar inte ut någon med cancer på gatan”
Linda är inte ensam om att ha förlorat nära anhöriga till droger.
Enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA dog 460 personer av överdoser i Sverige 2013. Det är mer än en fördubbling på tio år. Sett till befolkningsmängden har Sverige näst högst narkotikadödlighet av alla länder i EU.
Mitt i sorgen över att ha förlorat båda sina bröder känner Linda en ilska mot samhället. Hon anser att synen på missbrukare måste ändras.
– Synen på missbrukare är oftast väldigt låg. Man ser ner på dem och anser sig ha rätt att särbehandla eller felbehandla dem. Man fattar inte att det rör sig om en sjukdom som bör behandlas precis som alla andra sjukdomar. Om någon är döende i cancer, då skickar man inte ut dem på gatan om det finns hjälp att ge. Och här finns det hjälp att ge, säger Linda.