– De har svårare att skilja på ett äkta och ett falskt leende, säger Andreas Olsson på institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet.
Ansiktsuttryck kan signalera tusen saker. De talar om vilken sinnesstämning vi befinner oss i, om vi är glada eller sura. En rynkad panna, ett brett leende och en hopknipen mun kan berätta mer än ord.
– Det är både medfött och upptränat. Redan i spädbarnsåldern reagerar vi på ansikten eftersom vi är programmerade att göra det, säger Olsson.
Penna i munnen
Men våra ansiktsuttryck påverkar även vår emotionella förmåga och konsten att läsa av andras sinnesstämningar. I en ny studie av en amerikansk forskare vid Blaise Pascal-universitetet i Frankrike, fick ett antal försökspersoner hålla en penna i munnen för att sitta stilla och inte röra sina ansiktsmuskler.
De fick sedan se bilder på en försäljare som log och resultatet visade att de hade sämre förmåga att bedöma om leendet var äkta eller falskt. Forskningen presenterades under veckans stora internationella socialpsykologiska konferensen i Stockholm.
– Man är mer empatisk när man kan röra sina ansiktsmuskler. När man ler aktiverar man delar av hjärnan som också aktiveras när någon annan ler. Blockerar man den här typen av imitation så använder man sig av annan information för att bedöma personer, säger Olsson.
Arga leken
Tidigare studier har visat att personer lätt ”smittas” av andras känslor. Den som någon gång har lekt arga leken vet hur sant det är. Forskare har kunnat konstatera att personer som behandlats med botox och inte kan röra ansiktsmusklerna på samma sätt blir mindre emotionella.
– Brister någon ut i ett stort leende då drar responsen i gång i vår egen hjärna, det sker i stort sett automatiskt. Även om jag inte är medveten om att jag ser ett glatt ansikte så triggar det min smiling muscle, säger Andreas Olsson.
Ninna Bengtsson/TT
Fakta: Säg det med ett leende
Ett leende är ett ansiktsuttryck som signalerar glädje, lycka eller nöje. Men det kan också vara ett ofrivilligt uttryck för ångest.
I vårt ansikte finns flera små muskler och det är de som gör att vi kan le eller signalera våra känslor. Det krävs färre muskler för att le än för att se arg, sur eller irriterad ut.
Det så kallade Duchenne-leendet, när mungiporna dras upp, musklerna kring ögat är aktiva och det bildas skrattrynkor runt ögat, räknas ofta som äkta eftersom forskning visat att Duchenne-leendet är kopplat till äkta upplevelser av glädje och välbefinnande.