Inför halloween har butikerna inte bara fyllt på med pumpor. Även hyllorna med lösgodis är välfyllda. När vi går in i butiker så möts vi ofta av varor där en del händer har varit framme och plockat innan de hamnar i påsen.
Där vi människor rör oss finns det alltid bakterier. Men hur stor är risken för att vi ska dra på oss någon smitta när vi köper med oss godis hem som andra har plockat på?
Enligt Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, är risken mycket liten. Särskilt när det gäller varor som innehåller mycket socker.
– Socker är ju ett konserveringsmedel, det är ju för att mögel, jäst och bakterier inte ska växa till och här har vi ju en produkt med väldigt mycket socker. Det kan finnas bakterier där men de förökar sig inte, säger Åsa Rosengren till SVT Vetenskap.
Behöver inte oroa oss
Det är livsmedelsinspektörerna vid landets kommuner som ansvarar för kontroller av livsmedel som säljs i butik, även lösgodis.
Emma Nordvik Premfors är enhetschef för livsmedelskollen i Stockholm stad. Hon håller med om att riskerna med smågodis är små. Därför undersöks godiset inte så ofta.
– Det är ingenting vi tittar mycket på för det är inga stora risker förknippade med det. Även om det finns bakterier på lösgodiset, vilket det naturligtvis kan göra, så växer de inte till sig. Och när det gäller bakterier som orsakar magsjuka så krävs det ganska mycket. Om man skulle råka få en liten bakterie på godiset så blir man inte sjuk av det, säger Emma Nordvik Premfors.
Sockret värre
Då är det alltså fritt fram att fylla på med godis i påsen? Åsa Rosengren vid Livsmedelsverket är tveksam. Visserligen skrämmer sockret bort bakterierna, men det finns annat vi bör tänka på innan vi öser på med sötsaker.
– Jag tycker att det största problemet är att folk äter för mycket godis. Att det skulle finnas någon liten bakterie på godiset är ett mindre problem än att vi äter så mycket godis. Det är ett problem både för hälsan och för tänderna.