Lyckad räddning av pantern

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska pantern, även kallad puma, var nära utrotning i Florida för 15 år sedan. Idag har den tidigare svårt inavlade stammen blivit livskraftig, visar en ny studie som publiceras i tidskriften Science.

Floridas pantrar räddades genom att djur flyttades dit från Texas, en räddningsaktion som påminner om det som forskarna anser krävs för att göra den svenska vargstammen livskraftig.

År 1995 fanns bara drygt 20 pantrar kvar i Florida. Dessa djur var svårt inavlade och sjukliga. Pantern riskerade att helt dö ut i Florida. För att försöka rädda stammen genomfördes en flytt av åtta pantrar från staten Texas.

Mångdubblad panterstam

Nu har amerikanska forskare följt upp och granskat vad som hände med Floridas panterstamm efter detta. Mellan 1978 och 2009 samlade forskarna in genetiskt material från nästan 600 djur som analyserades och jämfördes.

Resultatet är slående. Från att ha varit på randen till utrotning har pantrarna i den sydöstra delstaten nu mångdubblats och inavelsproblemen har minskat radikalt. Problemen med hjärtfel, dålig reproduktion, parasiter mm är inte längre något större hot mot stammen efter att pantrarna nu korsat sig med djur som bär på andra gener.

Parallell till vargen i Sverige

I Sverige anser många forskare att vargen är starkt utrotningshotad. Stammen på cirka 200 djur är svårt inavlad, och samtidigt som vargjakten tilläts lovade politikerna att utländska vargar skulle sättas in i Sverige för att minska inaveln.

Till skillnad från i USA finns ett stort problem med detta. Sverige är rabiesfritt och det är omöjligt att flytta in djur utifrån utan att sätta dessa djur i karantän. Fortfarande vet varken politiker eller forskare exakt hur en sådan här vargflytt ska gå till i Sverige, men trots det har den borliga alliansen utlovat fortsatt vargjakt i vinter igen.

Bodil Appelquist

Fakta: Puma

Puman är världens fjärde största kattdjur, efter tiger, lejon och jaguar. Kroppslängden är cirka 1,5 till 1,9 meter och mankhöjden är vanligen runt 70 centimeter. Genetiskt är puman närmare släkt med leoparder än med lejon.

Pumor fanns tidigare i hela Nord- och Sydamerika. Ingen annan däggdjursart på kontinenten har en större utbredning. Levnadsområdet räckte från södra Kanada över Mellanamerika till södra Patagonien. Idag är beståndet begränsat till regioner där människan inte fått fäste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.