Flygfoto över en brandhärjad skog i Mugla i Turkiet. Foto: TT / YASIN AKGUL

Mörk klimatrapport väntas från IPCC

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kl 10 svensk tid släpper FN:s klimatpanel IPCC sin stora rapport om den senaste klimatforskningen. Den tros måla en skrämmande bild av vad som pågår. Rapporten väntas ge bättre svar på om människan är att skylla för sommarens extrema väder med torka och översvämningar.

Torka och bränder i södra Europa, Kalifornien och Sibirien. Översvämningar i västeuropa och Kina. Extremvärme i Kanada. Det är exempel på sommarens alla extrema väderhändelser över hela jorden som har överraskat forskarna i sin kraft. Tajmingen för klimatpanelens rapport kunde inte varit bättre.

– Det finns så klart naturliga variationer, men vi har använt dopning. Det är därför vi nu tydligt ser extrema händelser, säger Petteri Taalas, generalsekreterare, Meteorologiska världsorganisationen.

Väger tyngst

Rapporten från FN:s klimatpanel är inte bara ”ytterligare en klimatrapport”. Det är den tyngsta, en total genomgång av den senaste forskningen. Den ligger till grund för all klimatpolitik och är avgörande för det stora klimatmötet i Glasgow i november. Där måste alla länder skärpa sina klimatmål för att klara löftet från Paris 2015 om att hålla uppvärmningen under 2 grader, och helst 1,5.

Det är 14000 vetenskapliga artiklar som ligger till grund för rapporten, som väntas vara flera tusen sidor tjock. Den har skrivits av 234 huvudförfattare, och i utkasten har tiotusentals kommentarer behandlats.  

Under de senaste två veckorna har rapporten diskuterats av klimatforskare och representanter för alla länder i panelen innan den godtogs i fredags. Formuleringarna i sammanfattningen har vägts på guldvåg.

Rapporten kommer att svara på en rad frågor:

  • Hur mycket varmare har det blivit och hur mycket varmare kan det bli utifrån fem scenarier om utsläppen?
  • Hur stor är chansen att klara 2-gradersmålet? 1,5?
  • Hur mycket har isar och gläciärer smält? Och hur kommer det att fortsätta?
  • Hur mycket stiger havsnivåerna?

Extremväder människans fel?

Redan i den senaste rapporten 2013 slog FN:s klimatpanel fast med 95 procents säkerhet att det är människans utsläpp som orsakar klimatförändringarna. Men då var slutsatserna osäkra om extremväder som skyfall och värmeböljor, och hur de mänskliga utsläppen har påverkat. Men det är ett områden där klimatpanelen nu ska ge efterlängtade och bättre svar.

– Rapporten kommer att ge mycket nytt för beslutsfattare. En sak är bättre förståelse för hur klimatförändringarna orsakar extremväder, säger Hoesung Lee, ordförande för IPCC.

Slutrapport 2022

Den kommande rapporten om den naturvetenskapliga grunden är en del av tre i en större rapport som släpps nästa år. I vår kommer en del om hur klimatförändringarna slår och vilka som drabbas, och en del om olika vägar att minska utsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.