Att rekommendera alternativa behandlingsmetoder utanför den vanliga vården är något som många läkare är ytterst tveksamma till. Begrepp som kvacksalveri hänger som en mörk skugga även över mer etablerade alternativa behandlingsmetoder. Men nu kan en av dessa metoder, naprapati, hämta stöd i ny forskning. En studie gjord på Karolinska Institutet som publiceras idag visar nämligen på synnerligen positiva långsiktiga resultat för patienter som sökt hjälp hos naprapater.
409 patienter som haft besvär i besvär i rygg och nacke i över ett år deltog i studien. Dom delades in i två grupper, den ena gruppen fick traditionell rådgivning och stöd av vanliga läkare medan den andra fick så kallad manuell terapi av olika naprapater.
Naprapatisk manuell terapi går ut på att naprapaten – ofta ganska hårdhänt – masserar och trycker på muskler och leder för att minska smärta och öka funktionen.
De båda grupperna följdes upp efter sex månader och ett år. Skillnaderna i hur patienterna mådde var stor. Av de patienter som fått vanlig läkarhjälp hade häften lika ont ett år senare. De som däremot fått behandling med naprapati mådde bättre. Bara var tredje hade kvar sina smärtor.
Studien mätte också deras fysiska förmåga. Där upplevde 75 procent av patienterna som behandlats av naprapater att dom fysiskt fungerade bättre än tidigare, jämfört med knappt 60 procent i den andra gruppen.
Slutsatsen som forskarna drar är att det finns en betydelsefull skillnad mellan de olika behandlingsmetoderna. Så kallad manuell terapi, till exempel av en naprapat, är effektiv både på kort och på lång sikt och ett bra behandlingsalternativ för patienter med besvär i rygg och nacke.
Bodil Appelquist